Vyhľadávanie:

Krst zbierky poézie Floriána Cubjaka

Krst zbierky poézie Floriána Cubjaka

Krst

Výrazovo neuveriteľne mohutná vlna emócií zaplavila v nedeľný pokojný podvečer 7. novembra dušu milovníkov krásnych básní, ktorí sa zišli v priestoroch Caffé-baru Fra Angelico na Dominikánskom námestí. Krajské osvetové stredisko v Košiciach za prítomnosti vydavateľa - Spoločnosti Andy Warhola v Medzilaborciach pripravilo pre prítomných nezabudnuteľný zážitok z uvedenia do života zbierky poézie Žitý sen "človeka s bielou palicou" Floriána Cubjaka.

"Hostia sú ako boží poslovia, čo prišli pokloniť sa nášmu šťastiu, nuž keď ťa menom Pána oslovia, treba ich uctiť pýchou letorastu..., radí v básni Ochrankyňa pohostinstva Valentín Beniak a hostia večera poézie, snažiaci sa zo všetkých síl zachytiť plným priehrštím rozdávané krehké pavučiny dokonalých veršov, sa na nedostatok pozornosti a úcty nemohli sťažovať.

Zaangažovaný prednes textov F. Cubjaka v podaní študentov II. stupňa a štúdia dospelých Literárno-dramatického odboru pri ZUŠ Bernolákova striedali gitarové improvizácie pedagóga Ladislava Balaya. Pokoj, únik z uponáhľanej reality a príliv duchovnej potravy v tej najkvalitnejšej forme ocenil i vedúci odboru kultúry KSK a krstný otec zbierky František Balún. "To, čo príroda nevidiacemu F. Cubjakovi ubrala, mu bolo na množstve talentu pridané. Osobná výpoveď muža, ktorý sa napriek svojmu handicapu snaží dostať medzi "normálnu" pospolitosť a prispôsobiť sa jej nárokom, pričom utŕži zaucho častejšie ako bežný jedinec, je dojímavá. Dnešný večer odhalil obrovský potenciál, ktorý je v každom z nás ukrytý."

Prvé kontakty s poéziou F. Cubjaka zastihli už v čase detstva, v rozhovore s nami za kľúčový verš, s ktorým sa neskôr často hrával a rozvetvoval ho, označil "veru nie je nič krajšieho na tom svete šírom, ako človeka mladého, ktorý nie je pýrom". Jeho cesta životom bola kľukatá, po štúdiách na gymnáziu v Prahe a FF UPJŠ v Prešove pracoval ako osvetár v rodnej obci Kurima (okres Bardejov), neskôr so zvukovou knihou pre nevidiacich a slabozrakých vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach. Impulzom k vážnemu zaoberaniu sa literárnou tvorbou boli preňho úspechy v súťaži v rámci Dní Mateja Hrebendu, organizovaných Maticou Slovenskou. Kým paradoxne následne predáva z existenčných dôvodov ako kamelot noviny, ktoré nemôže čítať, jeho duša je plná svetla a skrytých neuskutočniteľných túžob, ktoré transformuje do svojich veršov, pomáhajúcich mu istým spôsobom zmierniť neľahký osud.

Spisovateľ, redaktor Nového času a osobný priateľ F. Cubjaka Pavol Hudák si krst knihy svojho bývalého spolužiaka nemohol nechať ujsť. "Cestoval som vlakom do Košíc a tu som sa odrazu ocitol v čarovnej krajine, na akomsi robinsonovskom ostrove poézie." P. Hudák ocenil početnú divácku účasť, neprekonateľne emočne silnú atmosféru i nostalgické pocity, ktoré ho prepadli pri počúvaní básní. "Flora poznám už štvrťstoročie, niektoré verše vznikali počas našich štúdií na vysokej škole, keď sme boli veselí študentíci. Dnes som sa na chvíľu vďaka nemu vrátil do zlatých bezstarostných čias," prezradil nám.

Počas večera odznelo dvadsať básní, rozdelených do štyroch blokov, ktoré po úmornom zvažovaní vybral spolu s Michalom Byckom, výkonným prezidentom Spoločnosti Andy Warhola, zostavovateľ zbierky Martin Cubjak spomedzi 400, ktoré mal k dispozícii. Zbierka sa netradične krstila pšenicou sypanou do dreveného korýtka na miesenie chleba.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...