Vyhľadávanie:

Krsty a svadby pre širokú verejnosť

Krsty a svadby pre širokú verejnosť

V nedeľu vysvätili kaplnku sv. Michala Archanjela v Košiciach

Kaplnka sv. Michala Archanjela na Hlavnej ulici v Košiciach slúži od nedele večera po desiatich rokoch rekonštrukcie verejnosti. O štvrtej popoludní ju vysvätil Mons. arcibiskup metropolita Alojz Tkáč. Aktu vysviacky sa zúčastnili aj prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr s manželkou Susan, viceprezidenti Anton Jura a Miroslav Kiraľvarga s manželkami, poprední cirkevní hodnostári z celého Slovenska, predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a námestník primátora mesta Košice František Knapík.

Prítomní boli aj ďalší zástupcovia sponzorov a nadácií, ktorí finančne pomohli pri náročnej rekonštrukcii tejto vzácnej historickej kultúrnej pamiatky. Finančne pomohli aj rôzne spolky a nadácie z Nemecka, Holandska a americkí Slováci. Rekonštrukciu realizovala firma Villard, združujúca popredných slovenských reštaurátorov, architektov a znalcov umenia. Výsledkom je s vysokým umeleckým cítením zrekonštruovaná kaplnka, ktorá sa okrem liturgie eucharistie bude využívať najmä na súkromné pobožnosti, adoráciu a vysluhovanie sviatostí - krsty, svadby a pod. pre širokú verejnosť.

Kaplnku postavili v druhej polovici 14. storočia na mieste bývalého cintorína ako pohrebnú kaplnku. Na začiatku 16. storočia bola rozšírená o severnú loď, prístavbu však odstránili na začiatku 20. storočia. Kaplnka vyhorela 13. apríla 1556. Viackrát bola rekonštruovaná, naposledy v rokoch 1902 až 1904. V roku 1996 sa do rozsiahlej obnovy pustili Mons. arcibiskup metropolita Alojz Tkáč, farári Mons. Pavol Dráb, farár a dekan Mons. František Šándor, stály diakon Ján Kožuško a ďalší mnohí nadšenci, pričom najväčším problémom boli práve financie.

Kaplnka bude mať aj svoju kroniku. Svoje podpisy do nej ako prví zaznamenali všetci tí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na rekonštrukcii kaplnky. Na stretnutí s cirkevnými hodnostármi po vysviacke Mons. František Šándor odovzdal najväčším sponzorom ďakovné listy. Prezidentovi USSK Davidovi H. Lohrovi sa osobne za finančnú pomoc košických železiarov pri rekonštrukcii kaplnky poďakoval aj Mons. arcibiskup metropolita Alojz Tkáč.

Ako Oceľ východu informoval akademický sochár Vladimír Višváder z firmy Villard, úsilie pamiatkárov a reštaurátorov sa po ukončení rekonštrukcie kaplnky sústredí najmä na severnú vežu Dómu sv. Alžbety.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...