Vyhľadávanie:

Ku hradu slivkovou alejou

Ku hradu slivkovou alejou

Predstavujeme projekty Spoločne pre región 2020

Láska k prírode, k lokálnemu kultúrnemu dedičstvu i ochota nezištne pomáhať spája viacerých našich zamestnancov okolo Juraja Vargu a Petra Kovaľa, ktorí už niekoľko rokov pomáhajú pri obnove zrúcanín hradov na východe Slovenska. Pod vedením skúseného projektového manažéra a aktivistu Martina Sárossyho sa aj v roku 2020 zapojili do grantového programu U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie a uspeli ako partneri obce Obišovce s projektom Ku hradu slivkovou alejou. Obišovský hrad získava na popularite a stal sa vychádzkovým cieľom pre mnohých ľudí z okolitých obcí, Košíc i Prešova. Zámerom projektu bolo spevniť asi polkilometrový úsek cesty od obce k hradu a zatraktívniť ho výsadbou slivkovej aleje. Martinovi Sárrosymu sme položili niekoľko otázok.

 Podarilo sa Vám zrealizovať zámery projektu?

Áno, podarilo sa nám geodeticky vytýčiť cestu k Obišovskému hradu a vysadiť popri nej prvé ovocné stromy - slivky. Blatistý úsek cesty sme spevnili kamennou drvou, čím sa zamedzilo splavovaniu pôdy do obce po prívalových dažďoch. Vyriešili sme tak narastajúci konflikt medzi rastúcou návštevnosťou hradu a obyvateľmi obce sťažujúcimi sa na zanášanie ulíc v obci blatom z hradnej cesty.

 Skomplikovala pandémia koronavírusu vaše plány?

Áno, hoci hlavný cieľ nášho projektu pandémia neohrozila. Kvôli pandémii sme nemohli zorganizovať plánovanú zamestnaneckú brigádu, keďže práve v období vhodnom na výsadbu stromčekov (plánovaný jarný termín sme presunuli na jeseň) vrcholila prvá, resp. druhá vlna pandémie. Vysadili sme len časť zakúpených stromčekov a zvyšok dokončíme na jar 2021.

 V čom spočívala spolupráca v danej komunite?

Ľudia z miestnej komunity nám pomáhali v lete pri starostlivosti o stromy vysadené na jar, pri polievaní a vyžínaní okolo stromov. Sadenice slivky domácej pochádzajú z lokálnej ovocnej škôlky. Taktiež nám miestni ľudia pomohli pri organizovaní dobrovoľníckeho letného tábora zameraného na údržbu vysadených stromčekov.

 Aký bol prínos zamestnancov USSK v tomto projekte?

So zamestnancami z USSK spolupracujeme dlhodobo už od roku 2008, kedy prostredníctvom programu Spoločne pre región podporili aktivity nášho združenia na obnove viacerých hradov: Šariš, Soľnohrad, Šebeš, Obišovský aj Lipovský hrad. Hoci sa tento rok zamestnanecká brigáda nemohla uskutočniť, veríme, že sa pri výsadbe stromčekov na obišovskej hradnej ceste stretneme tento rok.

 Čo zabezpečí udržateľnosť projektu?

O životaschopnosti nášho projektu svedčí rastúca návštevnosť hradu a teda aj pohyb návštevníkov po hradnej ceste. Našou víziou je vytvoriť pracovné miesto pre správcu hradu, ktorý by sa staral o hradné hospodárstvo (chov kôz a včiel) a prevádzkoval na hrade informačné centrum s predajom miestnych produktov a suvenírov. Úlohou správcu bude tiež starostlivosť o hrad, parkovisko pre návštevníkov a prístupovú cestu. Nosným podujatím hradu majú byť v budúcnosti Slivkové hody. Ich základ sme položili práve výsadbou slivkovej aleje.

 

Uzávierka žiadostí o podporu na rok 2021 končí o päť dní!

Ak máte aj vy nápad, ako spoluprácou v komunite zlepšiť životné prostredie, aktivity pre deti alebo bezpečnosť, neváhajte a pošlite svoj projekt do 25. januára 2021. Viac informácií o kritériách grantového programu Spoločne pre región 2021 nájdete na https://www.usske.sk/sk/komunita/spolocne-pre-region.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...