Vyhľadávanie:

Kultúrne dedičstvo obce Hažín

Kultúrne dedičstvo obce Hažín

Ďalší z projektov grantového programu Spoločne pre región vo finále

Keď sa začiatkom tohto roka dostala k starostke malebnej obce Hažín v michalovskom okrese Marianne Šimkovej správa o tom, že projekt Zachráňme kultúrne dedičstvo našich predkov oslovil porotu šiesteho ročníka grantového programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie pod názvom Spoločne pre región natoľko, že získal na svoju realizáciu dvetisíc šesťsto eur, radosti nebolo konca kraja. "Ani sme tomu spočiatku neverili. Už sme totiž nedúfali, že sa na nás usmeje šťastie. Viackrát sme sa uchádzali o podporu v rôznych nadáciách, kde sme podávali projekty zamerané na skrášlenie našej dediny a zlepšenie života jej obyvateľov, no akosi sa nám nedarilo uspieť. Preto nám veľmi dobre padlo, že sa karta obrátila. Pre nás bolo to, že sme získali grant v programe Spoločne pre región signálom, že sa netreba vzdávať a napokon aj veľmi veľkou pomocou. Nebyť takto získaným financiám, nemohli by sme si vôbec dovoliť tento projekt realizovať," priznala sa starostka, keď sme sa s ňou nedávno stretli v jej úrade. Bolo to len niekoľko dní po tom, čo dve pekné dielka, na vzniku ktorých sa veľkou mierou podieľala aj pracovníčka obecného úradu Martina Vargová, predstavili na obecnej slávnosti Hažínčanom. Z brožúrky a kalendára s príznačným názvom Kultúrne dedičstvo obce Hažín dýcha láska k histórii a ctenie si tradícií, potvrdzujúce známu pravdu - len cez poznanie minulosti možno vytvárať budúcnosť. Dnes obe publikácie zdobia domácnosti nielen súčasných obyvateľov obce, ale aj rodákov, ktorí sú na svoje korene pyšní. Návštevníci dediny ich nájdu tiež na veľkoplošných tabuliach v kultúrnom dome, kde už majú svoje stále miesto. Brožúra na vyše päťdesiatich stranách približuje nielen najdôležitejšie a najzaujímavejšie historické momenty Hažína v podaní historika Zemplínskeho múzea v Michalovciach Martina Molnára. Skutočne skvostná je jej obrazová časť, ktorú tvoria, rovnako ako kalendár, desiatky historických dobových fotografií z bežného života Hažínčanov. Mnoho z nich poskytla z rodinného albumu starostka, ktorej otecko bol vášnivý fotograf. A zvyšok?

"Sú od obyvateľov a rodákov z obce, ktorí zareagovali na našu výzvu prostredníctvom webu, obecného rozhlasu i plagátov. A potom sme s deťmi navštívili každú domácnosť, fotografie skenovali, digitalizovali, upravovali pre tlač... Dozvedeli sme sa pri tom veľmi veľa zaujímavých informácií o našej obci i príbehov, vrátane tých z 2. svetovej vojny. Mnohým ľuďom sme oživili spomienky. To, čo sme si vypočuli a nahrali, určite v budúcnosti spracujeme a možno vznikne aj naše prvé dévédé," naznačila ďalší projekt M. Vargová.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...