Vyhľadávanie:

Kvalitné šľapky, pitný režim (nie alkohol) a pozor na deti!

Kvalitné šľapky, pitný režim (nie alkohol) a pozor na deti!

Leto je v plnom prúde a my si s radosťou užívame chvíle voľna či víkendy na rôznych kúpaliskách, v aquaparkoch, chodíme s deťmi na výlety, do ZOO, na detské ihriská.

Na tieto miesta povedú určite aj kroky stoviek železiarov, ktorí už v našej súťaži Family Safety Day vyhrali kredity v hodnote 40, 80 alebo 120 eur na svoje Up karty, ale aj ďalších stoviek, ktoré začnú pribúdať už od septembra.

Pretože naše podujatie má v názve slovo „safety“ – teda bezpečnosť, budeme vám počas leta prinášať krátke postrehy a odporúčania, ako si vo vybraných typoch zariadení bezpečne užiť chvíle voľna s rodinou.

Začíname v Aquacity

Spomedzi slovenských aquaparkov patrí určite k obľúbeným Aquacity v Poprade. Ako každé takéto zariadenie má na svojej webovej stránke Prevádzkové pokyny pre návštevníkov, zákazy, obmedzenia a upozornenia... Majú dokopy štyri strany, takže väčšinou (ak vôbec), ich len rýchlo preletíme očami. Veď ako sa správať v aquaparku, to hádam vieme, to nás predsa netreba učiť. Či? Ako je to naozaj? Porozprávali sme sa s Tomášom Šerfelom z Aquacity Poprad (mimochodom, študoval na  FMMR, a zopár krát bol aj v našom podniku - to len pre zaujímavosť).

Ktoré sú tie základné pravidlá, ktoré by mal návštevník dodržiavať, aby bol jeho pobyt príjemný, zábavný a hlavne bezpečný?

Určite je veľmi dôležité mať vhodnú obuv, šľapky, ktoré majú nejaký dezén v nešmýka sa v nich. Máme síce protišmykové podlahy, ale v kombinácii s vodou sú podlahy aj tak klzké. K najčastejším zraneniam dochádza vtedy, keď ľudia bežia. Tak sa veľmi tešia  na naše atrakcie, že sa rozbehnú, pošmyknú sa a dochádza k rôznym zraneniam ako sú odreniny, ale aj zlomeniny.

Druhým dôležitým pravidlom je rešpektovať svetelné značenia na tobogánoch a spôsob, ako sa na tobogánoch šmýkať, čo mnohí nedodržujú. Dochádza tak k zrážkam a opäť k zraneniam.

Dospelým jednoznačne odporúčame nepiť alkohol, ak to ľudia preženú, tak je nebezpečenstvo úrazu omnoho vyššie.

Je vhodné poznať svoj zdravotný stav, pretože  tu máme aj termálne bazény s teplotou vody 36 – 38 stupňov Celzia. Neodporúča sa zostávať v tejto teplej vode dlho. Je dôležité striedať bazény s teplou a studenou vodou a samozrejme piť dostatok tekutín. Pitný režim ľudia často zanedbávajú, pijú len kávičku, alkohol, sú dehydrovaní a vtedy dochádza ku kolapsom. Mali sme aj dosť kurióznych prípadov, ktoré všetky súviseli s alkoholom, prípadne s inými omamnými látkami.   

Čo je ešte dôležité - malé deti by sa nemali pohybovať bez dozoru rodičov. K nám do aquaparku môžu prísť deti vo veku od 15 rokov a mladšie deti len v sprievode dospelej osoby, ktorá je za nich zodpovedná. Častokrát sa ale stáva, že mamička si sedí na kávičke a ani nevie, kde má dieťa. Potom tu často musíme riešiť aj „straty a nálezy“ detí.

Už ste naznačili, k akým úrazom dochádza najčastejšie. Stávajú sa často?

V letnom období a pri návštevnosti akú teraz máme, je to žiaľ na dennej báze. Nie sú ich desiatky denne, ale takmer každý deň máme nejaký úraz, či už drobný, niekedy aj vážnejší.

Všetky základné pravidlá sú znázornené aj na piktogramoch alebo na svetelnej signalizácii v celom areáli aquaparku.  Stačí sa nimi riadiť a chvíle prežité u nás budú plné pekných zážitkov a nie úrazov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...