Vyhľadávanie:

Lákadlo pre športovcov i milovníkov prírody

Lákadlo pre športovcov i milovníkov prírody

Na Kojšovskej holi pomôžeme opraviť bežkárske trate

Ste nadšenec bežeckého lyžovania, fanúšik turistiky, alebo jednoducho máte radi prírodu a nerobí vám problém nezištne pomáhať? Tak vás potom možno osloví aktivita na Kojšovskej holi v rámci dní dobrovoľníkov, ktorá vzišla z iniciatívy našich bežkárov vedených Jozefom Scirankom. V sobotu 19. mája budú zamestnanci spoločne s členmi Bežeckého lyžiarskeho klubu Metropol Košice opravovať bežkárske trate v okolí chaty Erika. Toto miesto je známe najmä účastníkom zimnej olympiády USSK, ktorú tu každoročne zvádzajú tuhé boje v bielej stope. A nielen im. Okolie Kojšovskej hole je vyhľadávaným miestom mnohých Košičanov, ktorým ponúka oddych, ale aj športové vyžitie.

Miestne trate uspokoja začiatočníkov i pokročilých. Bežkárom je k dispozícii päť kilometrový okruh s takmer 76-metrovým prevýšením. A v ponuke je ešte jeden bonus navyše - krásy prírody Slovenského rudohoria. Autorom trate je Juraj Tóth z Bežeckého lyžiarskeho klubu Metropol Košice, ktorý je členom rozhodcovského výboru zimných olympiád USSK a okrem toho je i organizátorom viacerých slovenských súťaží v bežeckom lyžovaní.

A aké aktivity na dobrovoľníkov čakajú?

Predovšetkým terénne úpravy v okolí bežeckých tratí. "Silné dažde počas minulého roka vytvorili rigoly, ktoré potrebujeme vyrovnať. Zvlášť hlboké sú v počiatočnom 700-metrovom úseku trate. Preto potrebujeme vybudovať aj protierózne žľaby," vysvetľuje J. Tóth, ktorý bude počas dní dobrovoľníkov hlavným koordinátorom prác na Kojšovskej holi. Pri týchto aktivitách sa zídu silné chlapské ruky s krompáčmi a lopatami. Veľa práce budú mať kolegovia aj pri úprave zákrut približne jeden a pol kilometrového úseku, vďaka čomu bude v nasledujúcej sezóne trať omnoho bezpečnejšia, a to ocenia najmä bežkári - začiatočníci.

Ďalšia skupina dobrovoľníkov sa popasuje s čistením trate od konárov a väčších kameňov. V niektorých úsekoch zasahujú do trate nebezpečné vetvy stromov, ktoré bude treba orezať. Zídu sa tak i špecialisti. "Uvítame dobrovoľníkov, ktorí majú certifikát na prácu vo výškach. Bolo by dobré, keby si kolegovia mohli priniesť i vlastné náradie, napríklad ručné pílky či spomínané krompáče, lopaty a hrable," vyzýva Ľubomíra Šoltésová, koordinátorka aktivity za USSK, na ktorú sa môžu záujemcovia obrátiť, ak potrebujú doplňujúce informácie.

Do areálu bežeckého lyžovania na Kojšovskej holi sa dostanete vlastnou dopravou, alebo môžete využiť služby minibusu, ktorý bude pre dobrovoľníkov pristavený v sobotu na parkovisku za Východoslovenským múzeom (Námestie Maratónu mieru).

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...