Vyhľadávanie:

LED pre ústredné mechanické dielne

LED pre ústredné mechanické dielne

Úsporné osvetlenie inštalovali v ďalšej výrobnej hale

Po expedícii Teplej valcovne a teplej širokopásovej trati vrátane brusiarne valcov a predvalkovej haly má vo svojej výbave úsporné LED osvetlenie ďalšia hala vo fabrike. Posledný januárový deň tohto roku dielo za prítomnosti dodávateľov a realizátorov odovzdali ústredným mechanickým dielňam divízneho závodu Mechanika.

„V rámci projektu išlo o výmenu pôvodných výbojkových svetiel za 1197 kusov LED svetiel, a to nielen kvôli tomu, aby sme ušetrili na spotrebe elektrickej energie, ale aj kvôli vyššej intenzite osvetlenia hál a tým zlepšeniu pracovných podmienok pre zamestnancov. Zmenu potvrdí každý, kto v ÚMD bol predtým a teraz,“ uviedol na stretnutí Viktor Čurný, koordinátor pre špeciálne činnosti z útvaru Riaditeľa pre inovácie a energetickú stratégiu.

„Už predchádzajúce projekty v teplej valcovni a expedícii dokázali svoju opodstatnenosť. Mesačné sledovania spotrieb potvrdzujú, že sa podarilo ušetriť vyše jedného milióna eur. Aj v prípade ÚMD očakávame okrem lepšieho osvetlenia až 80-percentnú úsporu elektrickej energie,“ konštatoval manažér projektov Peter Štekláč a pridal ďalšie informácie: „V ÚMD sme všetkých štrnásť hál rozdelili na šesťdesiatpäť samostatných zón, pričom LED osvetlenie v každej z nich sa dá individuálne nastaviť alebo vypnúť a zapnúť a sledovať spotrebované množstvo elektrickej energie.“

K úsporám na spotrebe elektrickej energie treba ešte pripočítať ďalšie benefity, a to ušetrené náklady na údržbu a opravy. Dodávateľ garantuje desaťročnú životnosť LED svetiel a poskytuje sedemročnú záruku. Počas tohto obdobia bude odstránenie všetkých prípadných porúch svetiel, ktoré sa skladajú z LED modulov a zdrojov, na jeho pleciach.

Prínosom, ktorý nesporne stojí za zmienku, je tiež fakt, že hala ÚMD bude na dlhý čas odbremenená od prácnej výmeny svetiel. Doteraz totiž museli údržbári na tento úkon postaviť lešenia alebo vymieňať svetlá pomocou žeriavu, čo nie vždy bolo operatívne.

 „Návratnosť investícií v prípade LED svetiel je pritom rýchla, pohybuje sa okolo dvoch rokov,“ potvrdil Peter Štekláč. Viktor Čurný na záver poznamenal, že výmena svietidiel za úspornejšie by mala v hute pokračovať. Ak všetko pôjde ako má, najbližší projekt ráta s ich inštaláciou v hale OD 2. Za skvelú prácu na práve ukončenom projekte v ÚMD, dodal, si zaslúžia poďakovanie Anna Čengeriová z Realizácie stavieb, Rastislav Dura, Miroslav KoscelanskýFrantišek Kuruc z DZ Mechanika, Miroslav Hisira, Rastislav KočanMarián Kmec z DZ Údržba, Jozef Horniak a Peter Takáč zo Spoľahlivosti VTZ a Jana Maňkošová z bezpečnosti práce podpory výroby.         

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...