Vyhľadávanie:

Legiovlak príde už čoskoro do Košíc

Legiovlak príde už čoskoro do Košíc

Po Žiline, Dolnom Kubíne, Poprade, Medzilaborciach a Humennom príde unikátny legionársky vlak aj do metropoly východného Slovenska a v Košiciach pobudne od 22. augusta do 3. septembra 2017.  Organizátori prezentácie – Československá obec legionárska, Nadačný fond Legie 100, Ministerstvo obrany SR, Nadácia M. R. Štefánika, Klub historickej techniky Zvolen, Slovenské technické múzeum v Košiciach i Múzejno-dokumentačné centrum Bratislava sľubujú nevšedný zážitok tak pre odbornú, ako aj laickú verejnosť všetkých vekových kategórií. Na svoje si prídu pamätníci a ich potomkovia a nesporne aj deti a mládež.

Unikátny Legiovlak je vernou replikou legionárskeho vlaku – ešalónu z obdobia rokov 1918 až 1920. Tvorí ho trinásť rekonštruovaných vozňov, ktoré predstavujú vojenský vlak. Takýmto vlakom sa desaťtisíc československých legionárov prepravilo v rokoch 1918 – 1920 napriek Ruskom po Transsibírskej magistrále a prejazd si často museli vynútiť  bojom s boľševikmi. Súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, či obrneného vozňa a dvoch plošinových vozňov. Vo všetkých vozňoch bude na návštevníkov čakať verná rekonštrukcia vybavenia, legionári v dobových kostýmoch, ale tiež originálne exponáty, vrátane dobových dokumentov a artefaktov ako aj niekoľko stoviek fotografií na paneloch mapujúcich históriu československých légií.

Legiovlak si budete môcť pozrieť na Hlavnej ulici v Košiciach zadarmo vo všedných dňoch od 8:00 do 18:00 a počas víkendov od 9:00 do 19:00.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...