Vyhľadávanie:

Lekári hovoria o historickej chvíli

Lekári hovoria o historickej chvíli

Spoločnosť U. S. Steel Košice pomohla pri vzniku Oddelenia klinického pracovného lekárstva a toxikológie

V priestoroch Fyziatricko-rehabilitačného oddelenia Nemocnice Košice - Šaca a.s., 1. súkromnej nemocnice bolo v pondelok, 12. septembra 2005, otvorené nové Oddelenie klinického pracovného lekárstva a toxikológie. Slávnostným prestrihnutím pásky ho za účasti zdravotníkov, viceprezidentov a topmanažérov oceliarskej spoločnosti i zástupcov odborových organizácií uviedli do prevádzky riaditeľ šačianskej nemocnice Juraj Vančík a prezident U. S. Steel Košice David H. Lohr.

Kompletne vybavené a novotou dýchajúce oddelenie poskytuje k dispozícii päť dvojlôžkových izieb s polohovateľnými posteľami. O pacientov sa tu budú zatiaľ starať dvaja lekári a tri zdravotné sestry. Rekonštrukcia bývalých priestorov, na ktorú prispela spoločnosť U. S. Steel Košice sumou jeden a pol milióna korún, trvala podľa vyjadrenia Juraja Vančíka necelý mesiac a pol. Licenciu na prevádzku oddelenia udelilo šačianskej nemocnici, ako jedinému neštátnemu zdravotníckemu zariadeniu na Slovensku, Ministerstvo zdravotníctva SR. "Dali sme sa na to, pretože chceme slúžiť zamestnancom U. S. Steel Košice. Tendenciou je poskytovať komplexné služby v oblasti pracovného lekárstva a my ideme touto cestou," skonštatoval Juraj Vančík a dodal, že jedným z cieľov bolo vytvoriť pre pacientov na oddelení rodinné prostredie. "Praktizuje sa to v úspešných nemocniciach v USA i západnej Európe, kde sa snažia pripraviť pacientom také prostredie, v ktorom sa cítia ako doma a čas odlúčenia od rodiny nevnímajú dramaticky."

"Verím, že toto nové oddelenie pracovného lekárstva so svojimi desiatimi lôžkami," povedal krátko pred prehliadkou jeho priestorov David H. Lohr, "bude poskytovať kvalitné služby nielen nám, ale aj už existujúcim firmám na Slovensku a ďalším iným, ktoré sa, dúfajme, na východ Slovenska čoskoro dostanú. Jeho prínos je už teraz jasný - zamestnanci sa budú vracať do fabriky v lepšom zdravotnom stave. Som presvedčený, že budú vo veľmi dobrých rukách."

"Treba si uvedomiť," poznamenal lekár Michal Ihnatko, vedúci oddelenia hygieny práce a závodných zdravotných služieb USSK, "že je to historická chvíľa, pretože na Slovensku vzniklo neštátne oddelenie klinického pracovného lekárstva a toxikológie vďaka výdatnej podpore spoločnosti U. S. Steel Košice. To sa zatiaľ v slovenských podmienkach ešte nestalo."

Prvých pacientov, informoval, prijmú na oddelenie v deň jeho otvorenia. Budú najmä z radov zamestnancov oceliarskej spoločnosti pracujúcich v kategórii rizika III. a IV., ale aj iných firiem pôsobiacich na východe Slovenska. Pôjde napríklad o pacientov, u ktorých je podozrenie na chorobu z povolania alebo ju už majú. Hlavným cieľom je však posilňovanie zdravia zamestnancov pracujúcich v riziku a zamedzenie chorobám z povolania na čo najnižšiu možnú mieru. A to aj v spolupráci so zamestnávateľom. Oddelenie klinického pracovného lekárstva a toxikológie bude okrem iného, vyplýva mu to aj zo zákona, konkretizovať náplň preventívnych lekárskych prehliadok, na základe ktorej ich budú praktickí lekári v závodoch a ďalší špecialisti vykonávať podľa druhu rizika. Ak budú výsledky preventívnych prehliadok signalizovať, že niečo nie je v poriadku, pacient sa podrobí ďalšiemu diagnostickému vyšetreniu, prípadne liečbe na novo vzniknutom oddelení.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...