Vyhľadávanie:

Lepšia budúcnosť pre náš región

Lepšia budúcnosť pre náš región

Americká obchodná komora na Slovensku usporiadala v Košiciach panelovú diskusiu

Vzdelávanie, integrácia rómskej menšiny, ako aj aktuálna hospodárska situácia na východnom Slovensku. To boli hlavné témy panelovej diskusie, ktorú zorganizovala v štvrtok 4. októbra na pôde Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach Americká obchodná komora na Slovensku. O pálčivých problémoch nášho regiónu debatovali štyria zástupcovia z rôznych sfér.

Spoločnosť U. S. Steel Košice a podnikateľský sektor zastupovala viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov Elena Petrášková, ďalšími diskutujúcimi boli výkonný riaditeľ Košice IT Valley Jozef Ondáš, ekonomický poradca ministra financií Anton Marcinčin a kvarteto dopĺňal kultúrny antropológ a špecialista na rómsku problematiku Alexander Mušinka. Na názory odborníkov bol zvedavý i americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick, ktorý oficiálne otvoril diskusiu.

Štvorica debatujúcich v úvode zhodnotila doterajšiu činnosť vlády v súvislosti s východným Slovenskom. Viceprezidentka pre riadenie externých služieb a vzťahov E. Petrášková pripomenula nutnosť riešiť nepriaznivú situáciu s odlevom pracovných síl z východu na západ. Pomôcť by mala už roky sľubovaná a stále nedokončená diaľnica spájajúca Košice s Bratislavou, ktorá by pritiahla do východnej časti republiky viac investorov. Podľa slov poradcu ministra pre financie A. Marcinšina sa však v dohľadnej dobe pre chýbajúce financie nedobuduje.

Veľký priestor v panelovej diskusii dostala aj problematika integrácie rómskej menšiny. Elena Petrášková v tejto časti prezentovala úspešný projekt Rovnosť príležitostí - Práca a vzdelanie pre Rómov, ktorý sa v U. S. Steel Košice realizuje od roku 2002. "Pred desiatimi rokmi bola do projektu zapojená len obec Veľká Ida. Dnes je to aj Mestská časť Košice - Šaca a Mesto Košice," pripomenula úspech iniciatívy našej firmy v oblasti diverzity. Ako ďalej dodala, "takýto model by mohol byť úspešný aj v rámci celého Slovenska."

O potrebe a význame využitia terénnych pracovníkov v rómskych osadách hovoril kultúrny antropológ A. Mušinka. V oblasti inovácií a napredovania východoslovenského regiónu sa všetci diskutujúci zhodli na dôležitosti spolupráce vlády s podnikateľským prostredím a tretím sektorom. Ako pozitívny príklad spolupráce bolo spomenuté založenie inštitúcie Košice IT Valley, ktorú reprezentoval jej súčasný výkonný riaditeľ J. Ondáš, a E. Petrášková vyzdvihla súčinnosť Mesta Košice a subjektov tretieho sektora pri dokončení Steel arény.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...