Vyhľadávanie:

Letná hudobná jar ponúkne skvelé zážitky

Letná hudobná jar ponúkne skvelé zážitky

Hovoríme s riaditeľkou Štátnej filharmónie Košice Luciou Potokárovou

Netradičná doba, v ktorej už viac ako rok žijeme, si žiada netradičné riešenia a rozhodnutia. Za také môžeme určite považovať aj rozhodnutie usporiadať obľúbené podujatie Košická hudobná jar v lete. Medzinárodný hudobný festival vznikol v roku 1956 a patrí medzi najstaršie na Slovensku. Zo skromných začiatkov vyrástla Košická hudobná jar v  medzinárodné koncertné a umelecké podujatie. Júlový festival tak bude mať svoje jubileum – bude to jeho 65. ročník. Uskutoční sa v termíne od 9. do 29. júla 2021.

Viac o tomto podujatí hovoríme s riaditeľkou Štátnej filharmónie Košice Luciou Potokárovou (na snímke).

 Aké koncerty ponúknete návštevníkom v rámci KHJ a ktorý bude podľa vás najväčšou lahôdkou?

Jeden z najstarších medzinárodných hudobných festivalov ponúkne vo svojom 65. ročníku množstvo lákavých symfonických a komorných koncertov. Do Košíc zavítajú renomovaní zahraniční umelci z Ruska, Nemecka, Francúzska a Českej republiky. Jednou z mimoriadnych udalostí 65. ročníka Košickej hudobnej jari bude open air koncert trubkárky Lucienne Renaudin Vary, ktorý zaznie pri príležitosti 100. výročia narodenia argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu. Nemenej lákavý zážitok sľubujú aj ostatné symfonické koncerty: napríklad Majstri speváci norimberskí v interpretácii famózneho basbarytonistu Adama Plachetku, či Beethovenova „Eroica“ v spolupráci so Zbyňkom Müllerom. Na Záverečnom koncerte festivalu predstaví svoje interpretačné majstrovstvo famózna ruská violončelistka Anastasia Kobekina, víťazka  mnohých prestížnych medzinárodných súťaži pod taktovkou slovenského dirigenta Rastislava Štúra. Aj tento rok ponúkneme sériu komorných koncertov. Veríme, že festival Košická hudobná jar vám opäť prinesie nezabudnuteľné zážitky.

 Určite zaujímavým počinom bude spomínaný  open-air koncert. Môžete nám k nemu povedať niečo viac?

Už len samotný fakt, že to bude open air koncert je zaujímavosťou z pohľadu histórie festivalu Košická hudobná jar. V úvode bude koncert reflektovať 100. výročie od narodenia argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu v podaní výnimočnej francúzskej trubkárky Lucienne Renaudin Vary. Nasledujúce Symfonické tance z West Side Story Leonarda Bernsteina sú zmesou džezu, bluesu a symfonizmu. Toto dielo poznajú a milujú milióny návštevníkov koncertov po celom svete. Je to doslova ohňostroj farieb a rytmov. Bude to nepochybne zážitok. 

  Ako je to so záujmom vašich priaznivcov o koncerty? Vracajú sa diváci do sály? Nezvykli si už skôr na on-line prenosy?

Online prenosy boli vynikajúcim nástrojom pre nás, ako udržať kontakt s naším divákom, avšak „živý“ zážitok z koncertu nič nenahradí a javí sa, že si to myslia aj naši návštevníci, keďže prvé koncerty po otvorení koncertnej sály pre verejnosť boli naplnené na maximálnu možnú kapacitu. Veríme, že to tak bude aj naďalej. 

  Spoločnosť U. S. Steel Košice je partnerom tohto podujatia od svojho vzniku, teda už 20 rokov. Čo pre vás znamená podpora hutníkov?

Pre Štátnu filharmóniu Košice to je 20 rokov vynikajúcej spolupráce na spoločných projektoch a podpora činnosti našej organizácie ako aj významných festivalov: Košická hudobná jar a a Medzinárodný organový festival Ivana Sokola.  Spoločnosť U. S. Steel Košice je jednou z najvýznamnejších firiem na Slovensku a je aj stabilný a zodpovedný partner k lokálnej komunite, kultúru a umenie z toho nevynímajúc, čo si mimoriadne vážime. 

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...