Vyhľadávanie:

Letné pneumatiky pre bezpečnú jazdu

Letné pneumatiky pre bezpečnú jazdu

Zimné obdobie už definitívne zatvorilo za sebou dvere a na výmenu pneumatík je už naozaj najvyšší čas. Niekto sa však môže opýtať, prečo nejazdiť i naďalej so zimnými pneumatikami keď sú omnoho mäkkšie ako letné?

Známy slovenský automobilový pretekár Igor Vlasatý nás z tohto omylu veľmi ľahko vyviedol: "Zimné pneumatiky v týchto dňoch, keď je i teplota asfaltu vyššia, viac hučia, majú väčší odpor "valenia", viac sa opotrebujú, zvyšujú spotrebu paliva a v konečnom dôsledku zhoršujú jazdné vlastnosti vozidla. V letnom období stláčame silnejšie i plynový pedál, ktorému viac vyhovuje konštrukcia letných pneumatík. Nehovoriac, ak sa k tomu pridruží dážď, môže to skončiť šmykom."

AKO NALOŽIŤ S PREZUTÝMI PNEUMATIKAMI?

Vlasatý odporúča uskladniť ich za primeraný poplatok v značkových servisoch, ktoré majú na to patrične prispôsobené priestory. Ak sa predsa len rozhodnete pre domáce uloženie, nesmiete zabúdať, že v týchto miestach nesmú byť chemikálie. Vhodné sú tmavé priestory. Najoptimálnejšia poloha uskladnenia pneumatík je uložiť ich na seba a občas vymeniť ich poradie. Ak priestory umožňujú položiť ich zvislo na behúň, treba nimi pravidelne otáčať.

HUSTOTA PNEUMATÍK

Nízky tlak zvyšuje spotrebu paliva a znižuje ovládateľnosť auta a pri výrazne vyššom tlaku v pneumatike hrozí "strelenie" či vydutie pneumatiky. Hodnoty optimálneho tlaku uvádzajú výrobcovia v návode a v príručke na údržbe vozidla.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...