Vyhľadávanie:

Leto s nápadom

Leto s nápadom

Účastníci prvého ročníka univerzitnej letnej školy navštívili aj USSK

Štyridsať stredoškolákov z regiónu východného Slovenska prežilo vďaka Technickej univerzite v Košiciach vskutku zaujímavý záver prázdnin. Organizátori prvého ročníka univerzitnej letnej školy s prívlastkom Leto s nápadom, ktorý podporila Agentúra na podporu výskumu a vývoja, sa chlapcom a dievčatám postarali počas dvoch augustových týždňov, od 16. do 27. augusta 2010, o nápaditý a bohatý program.

"Zámerom bolo priblížiť študentom stredných škôl univerzitný život, ako aj sprístupniť im vhodnou formou vedu a jej aplikovateľnosť v praxi, prebudiť v nich záujem o hľadanie ciest k riešeniu vedeckých záhad a objavov a to tak v našich laboratóriách, ako aj u našich partnerov," uviedla projektová manažérka Katarína Valentová.

Všetko nasvedčuje tomu, že úmysel vyšiel. Kým prvý týždeň strávili mladí ľudia na pôde univerzity a oboznamovali sa s činnosťou a výskumom v laboratóriách jednotlivých fakúlt, priebeh druhého týždňa už mohli ovplyvniť aj sami. Prežiť ho mohli pod gesciou tej fakulty, ktorá ich zaujala najviac. Najväčší bol záujem o hutnícku fakultu. Dozvedieť sa čosi nové o vzniku a vývoji metalurgie sa chcelo sedem študentov. Na katedre náuky o kovoch pozorovali nanosvet pod elektrónovým mikroskopom a pracovali na metalografickej analýze kovových materiálov, na katedre metalurgie železa a zlievarenstva si zasa vyskúšali nakresliť, odliať a čistiť odliatok, na katedre keramiky skúšali dať hline tvar. A dostali aj príležitosť byť v priamom kontakte so zástupcami praxe.

Navštívili ateliér akademického sochára Arpáda Račka v Košiciach, pozreli si Tehelne Močarmany v Petrovciach a ako inak, spolu so svojimi animátormi a rovesníkmi, ktorí dali prednosť strojníckej fakulte zavítali aj do košickej oceliarne. Tu sa na krátkej prezentácii dozvedeli čo to o histórii firmy, o jej zameraní, výrobnom programe, podnikateľských princípoch, ale i starostlivosti o ľudské zdroje. "Prečo som sa rozhodol zareagovať na ponuku Technickej univerzity v Košiciach? V budúcnosti by som chcel študovať na niektorej z jej fakúlt. Zatiaľ neviem na ktorej, robím si o nich obraz. Nakoniec, mám ešte čas," prezradil nám pred odchodom z fabriky Marek Vařeka, študent Evanjelického gymnázia J. A. Komenského v Košiciach a poznamenal, že hutníctvo je bezpochyby zaujímavou oblasťou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...