Vyhľadávanie:

Leto v Pederi - nájdime si znova k sebe cestu

Leto v Pederi - nájdime si znova k sebe cestu

Prvá aktivita víťazného projektu grantového programu Spoločne pre región

Aj keď počasie minulú sobotu práve nezodpovedalo ročnému obdobiu a ani prianiam všetkých Pederčanov a ich hostí zo Slovenska i zo zahraničia, prvý ročník pripravovanej série spoločensko-kultúrnych a športových podujatí pod názvom Leto v Pederi - nájdime si znova k sebe cestu dopadol na výbornú. Po ekumenickej bohoslužbe mohli malí i tí skôr narodení obdivovať zručnosť a prácu tradičných remeselníkov, na popoludnie bol pripravený kultúrny program, v ktorom sa predstavili folklórne, tanečné i spevácke skupiny z Maďarska, Mokraniec, Čečejoviec, Hrhova, Buzice i domáceho Pedera. Zámer projektu, pod realizáciu ktorého sa podpísal aj železiar, Jozef Sztasko zo Studenej valcovne, oslovil hodnotiacu komisiu programu spoločnosti U. S. Steel Košice a Karpatskej nadácie Spoločne pre región, ktorá mu udelila grant vo výške 2 400 eur. Prvú aktivitu projektu už Pederčania absolvovali.

"Hlavným zámerom nášho projektu je vytvorenie vhodného zázemia na stretávanie sa našich obyvateľov na rôznych spoločenských a kultúrnych aktivitách v zatiaľ nevyužitom areáli vedľa obecného úradu," informuje starosta obce Peder Jozef Holečko. "Naším cieľom je zároveň využiť toto zázemie na posilnenie medzigeneračných, medziobecných a medzinárodných vzťahov vidieckych komunít."

V Pederi, kde sa rodí kultúrno-spoločenská zóna s vybetónovaným terénom, prístreškom i ohniskom s posedením, pripravujú organizátori ďalšie aktivity, ktoré sa zaviazali realizovať v rámci oceneného projektu. Na svoje si prídu deti i dospelí. Bude to napríklad medzinárodný futbalový turnaj, stretnutie s dôchodcami, premietanie filmu pod holým nebom či detská olympiáda.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...