Vyhľadávanie:

Letuška, pilot, ale i hutník a strojár...

Letuška, pilot, ale i hutník a strojár...

Kam po základnej škole? Prvá priemyselná škola na Slovensku organizuje Deň otvorených dverí

Aj u vás doma sa už v týchto dňoch diskutuje, aká škola by bola pre vaše dieťa najvhodnejšia? Ak máte doma deviataka, určite. Hoci do podania prihlášky je ešte čas (do 10. apríla ju zákonný zástupca podáva riaditeľovi základnej školy), možno vám pri rozhodovaní pomôže aj Deň otvorených dverí Strednej priemyselnej školy na Komenského ulici 2 v Košiciach, ktorý pre rodičov a žiakov deviatych ročníkov naplánovali na stredu 30. januára 2013 od 10.00 do 17.00 hodiny a kde vám predstavia študijné odbory ukončené maturitnou skúškou, ale aj výučným listom. Mimochodom, vedeli ste, že tunajšia škola vychováva aj letušky?

POHĽAD DO HISTÓRIE

Košická priemyslovka píše dejiny technického vzdelávania už 140 rokov. Škola bola počas celej svojej histórie zameraná najmä na strojárstvo. Po 2.svetovej vojne pribúdajú k pôvodnému strojárskemu odboru ďalšie odbory: elektrotechnický, hutnícky a dopravný.
Z priestorových dôvodov sa tieto odbory v rokoch 1952 - 1967 postupne odčlenili od materskej priemyslovky a vytvorili sa z nich samostatné priemyselné školy - elektrotechnická, hutnícka a dopravná.
Od školského roka 2011/2012 sa SPŠ strojnícka vrátila k svojmu pôvodnému historickému názvu Stredná priemyselná škola. Racionalizáciou siete škôl sa po takmer 50-ročnej existencii samostatnej SPŠ hutníckej vrátilo na školu opäť aj hutníctvo.
Unikátom školy je od roku 1972 školské múzeum, jediné vo východoslovenskom regióne, v ktorom sú i vzácne exponáty z 19. storočia. Aj z nich sa dozvedáme, že Košická priemyslovka začínala s kachľovými pecami a petrolejovými lampami a v súčasnosti sa nachádza v priestore počítačov a internetu.

MODERNÁ SÚČASNOSŤ

Žiaci Košickej priemyslovky študujú modernými spôsobmi najmä tradičné študijné odbory - strojárstvo a hutníctvo. Okrem tradičných smerov študenti navštevujú aj atraktívne špeciálne odbory - životné prostredie a bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci. Žiaci z celého Slovenska len tu študujú vo vysnívaných zameraniach pilot, pilot - mechanik a letuška. V súčasnosti má škola 23 tried.
Školiace a tréningové centrum, ktoré funguje na škole od roku 2007, je priamym príkladom prepojenia školy s praxou. Medzi spolupracujúcimi firmami, ktoré patria k najväčším zamestnávateľom v regióne, je i spoločnosť U. S. Steel Košice.
Ocenením výsledkov pri výchove technickej inteligencie a formovaní osobnosti mladých ľudí počas 140-ročnej existencie školy je i Cena mesta Košice, ktorú Strednej priemyselnej škole udelil primátor mesta v roku 2012.
Viac informácií o škole nájdete na stránke www.priemyslovka.sk

Študijné odbory ukončené maturitnou skúškou

  • STROJÁRSTVO
    1. Profilácia - Grafické systémy
    2. Profilácia - Dopravné zariadenia
  • POLYTECHNIKA
    1. Profilácia - Pilot, Pilot - mechanik, Letuška - Steward
  • HUTNÍCTVO
  • BEZPEČNOSŤ A OCHRANA ZDRAVIA PRI PRÁCI
  • ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Študijné odbory ukončené maturitnou skúškou a výučným listom
  • Mechanik strojov a zariadení
  • Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...