Vyhľadávanie:

Lokality Svetového dedičstva UNESCO na dosah

Lokality Svetového dedičstva UNESCO na dosah

Destinácia Košice región dosiahla najvýraznejšie tempo rastu spomedzi slovenských krajov

Návštevník regiónu sa môže z Košíc dostať autom do sto minút až k osemnástim pamiatkam a lokalitám Svetového dedičstva UNESCO. Práve  ich dobrá dostupnosť je zjednocujúcim prvkom, ktorý je najlepšou spoločnou charakteristikou celého regiónu, a to napriek veľkej rôznorodosti jeho jednotlivých častí.

Čerstvé štatistiky za minulý rok naznačujú, že Košice región dosiahol najvyšší rast spomedzi ôsmich slovenských krajov. „Nádejným signálom boli už údaje návštevnosti za leto 2016, ktoré predznamenali celoročné dáta. Veľmi sa tešíme, že podľa výstupov Štatistického úradu SR destinácia Košice región dosiahla najvýraznejšie tempo rastu spomedzi ôsmich slovenských krajov, a to tak v návštevnosti, ako aj v počte prenocovaní. Navyše, 347 tisíc návštevníkov za rok 2016 znamená, že naša destinácia dosiahla turistický záujem porovnateľný s doposiaľ najúspešnejším rokom 2008,“ konštatovala výkonná riaditeľka Lenka Vargová Jurková.

V porovnaní s rokom 2016 pribudlo v destinácii Košice región 27 % domácich a 38 % zahraničných návštevníkov, v oboch kategóriách pritom ide o suverénne najvyšší nárast na Slovensku. Najvyššie sa Košice región v pomyselnom rebríčku krajov dostal aj v celkovom počte prenocovaní, ktoré narástlo o 21 percent. Rastúca návštevnosť podľa riaditeľky prospieva cestovnému ruchu, a teda aj rozvoju ekonomiky kraja.

„Iba tržby za ubytovanie medziročne stúpli o viac ako dva a pol milióna eur, čo je 16-percentný nárast. Z rastu návštevnosti a prenocovaní profitovali aj lokálni podnikatelia a poskytovatelia služieb, ide teda o potrebný impulz pre náš región. Medzi pamiatkami UNESCO sú aj také, ktoré okrem propagácie potrebujú tiež istý rozvojový impulz. Preto sa, s podporou krajskej samosprávy a v spolupráci s aktérmi cestovného ruchu, snažíme o zlepšenie najmä turistickej infraštruktúry, ktorá je pre viaceré z týchto miest kľúčová,“ doplnila L. Vargová Jurková, ktorá ako príklad spomenula Chrám Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša v Ruskej Bystrej. Cieľom tamojšieho projektu je, aby bol drevený kostolík pre návštevníkov prístupnejší, čo prospeje turizmu na krajnom východe a v nadväznosti na to aj tvorbe nových pracovných miest.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...