Vyhľadávanie:

Keď sa vizuálne umenie prepojí s liečbou a rehabilitáciou

Keď sa vizuálne umenie prepojí s liečbou a rehabilitáciou

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice prišla s ojedinelou formou liečby

Fyzioterapeuti Oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice používajú pri rehabilitácii pacientov na mieru vytvorené prístroje. Tie pre nich vymyslel a vyrobil výtvarník a novomediálny umelec Boris Vaitovič v rámci projektu Creativity for Business, ktorý vedie nezisková organizácia Creative Industry Košice. Ide o ojedinelú formu rehabilitácie a UNLP Košice sa stala prvou slovenskou nemocnicou, ktorá nový spôsob rehabilitácie uvádza do praxe. Umelcovi sa podarilo prepojiť vizuálne umenie s rehabilitáciou, ktorá je prispôsobená individuálnym potrebám pacienta.

„Cieľovou skupinou projektu sú pacienti s ochorením pohybového aparátu, ktoré sa prejavuje poruchou úchopu, mobility, zníženou svalovou silou, poruchou koordinácie hornej alebo dolnej končatiny. Napríklad po cievnej mozgovej príhode, operáciách končatín alebo v prípadoch, keď pohybový hendikep spôsobia iné ochorenia centrálneho alebo periférneho nervového systému,” uviedla primárka oddelenia Miriam Dziaková. „Našou požiadavkou bolo získať program na liečebné ovplyvnenie pohyblivosti horných aj dolných končatín, na zvýšenie svalovej sily, znovuzískanie alebo zlepšenie koordinácie pri aktivácii postihnutých končatín, ktoré sa prejaví aj v zlepšení mobility pacienta.“

Boris Vaitovič najprv vytvoril joystick, na ktorý napojil jednoduchú aplikáciu, ktorá sledovala pohyb. Z toho vyplynuli trvanie a náročnosť hry i jej parametre. Vtedy sa začalo prvý raz uvažovať aj o možnosti modifikovať aplikáciu podľa postihu pacienta. V procese tvorby sa  myslelo aj na to, aby terapeut vedel nastaviť reakčnú zónu, ktorá je raz väčšia, raz menšia.

“Bol som oslovený ako výtvarník a myslel som si, že sa odo mňa očakáva niečo výtvarné. Ale keď sme sem prišli a videl som to utrpenie ľudí, upustil som od myšlienky vyrobiť si tu vlastný projekt. Tiež som mal predstavu, že budem hromadiť dáta, ku ktorým budem vytvárať vizualizáciu, aby som sa k tomu postavil ako k nejakej konceptuálnej práci. Ale potom som to úplne otočil, lebo pacienti sú tí dôležití a ja som len nástrojom pre nich,“ povedal o svojej rezidencii Boris Vaitovič.

Výsledkom sú tri mediálne zariadenia a softvér, ktorý zbiera dáta o pokroku pacientov. Tlakový senzor využíva známe obrazy svetových umelcov, ktoré sú rozdelené na menšie diely. Pacienti sa s nimi hrajú a keď dosiahnu rovnovážny tlak, kompozícia sa zoradí do správneho obrazu. Zariadenia sú prispôsobené aj veku pacientov, ktorí majú často problém so zrakom, preto sa k vizuálnej hre pridal aj zvukový stimul. „Význam tejto liečby vidíme nielen v zlepšení funkčného deficitu  pacienta, v zmiernení hendikepu a zlepšení mobility, ale aj v pozitívnej  psychickej stimulácii často depresívne ladených pacientov,“ doplnila primárka Dziaková.

Creative Industry Košice prepája umelcov s biznisom od roku 2014. Okrem spolupráce s UNLP sa už uskutočnilo aj päť rezidencií v spolupráci s U. S. Steel Košice, Letiskom Košice, T-Systems Slovakia a dvaja umelci pôsobili v spoločnosti Ryba Košice. V projekte Creativity for Business ide najmä o využitie lokálneho potenciálu a podporu miestnych kreatívnych ľudí.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...