Vyhľadávanie:

Lovecký guláš železiarov obstál aj medzi profesionálmi

Lovecký guláš železiarov obstál aj medzi profesionálmi

V gastronomickej show tretie miesto pre súťažný tím U. S. Steel Košice

Nočným dažďom vyumývaná Hlavná ulica rozvoniavala predvčerom už od rána praženou cibuľou, cesnakom a paprikou. Ani chladné počasie a silný vietor, ktorý sa preháňal šošovkou centra, neodradil bezmála dvadsiatku súťažných tímov, aby 8. mája zabojovali o Košický guláš 2012. Gastronomická show, ktorá bola súčasťou Dňa mesta Košice, prilákala amatérskych kuchárov, ale i profesionálov známych košických reštaurácií.

Už po tretí raz sa do súťaže zapojil aj mladý tím hutníkov. Modré zástery s logom USS si obliekli zmenový majster Vysokých pecí Ján Tomáš ako šéfkuchár, výskumník Rudolf Želinský, laborant Peter Nižník, obaja z Výskumu a vývoja USSE, a asistentka viceprezidenta pre technológiu Jana Grubiaková. Žiadne "kuchárske uchá", vlani si z tejto súťaže odniesli bronzovú varešku. Výborne zohraná partia mladých ľudí sa ani tohto roku netajila ambíciou dostať sa medzi najlepších. "Nechystáme sa pri tom použiť žiadne tajné ingrediencie, jedine dobrú náladu," usmieval sa Ján Tomáš medzitým, čo kontroloval dianie v štyridsaťlitrovom kotlíku.

"Varíme lovecký guláš, takže v ňom nemôže chýbať divina, ktorú kombinujeme s bravčovým mäsom," prezradil. Viac ako desať kilogramov na úhľadné kocky nakrájanej čerstvej dobroty medzitým s čľapotom skĺzlo do cibuľky. Masu mäsa trpezlivo premiešaval varechou Rudolf Želinský. Peter Nižník kontroloval oheň v piecke a staral sa o drevo.

"Nakrájam huby," poznamenala Jana Grubiaková a vyložila na stôl misky s hlivami. "Škoda, že som nikde nezohnal kuriatka, tie sú do loveckého guláša najlepšie," povzdychol si šéfkuchár. "Budú dobré ale aj tie..."

"Ja už by som pridal korenie," ozval sa mu za chrbtom R. Želinský. Šéfkuchár nakukol pod pokrievku a súhlasil. Postupne sa masa v kotlíku krásne "vyfarbila". Postarali sa o to nielen koreniny, ale aj paradajky a paprika. Vlani malo v hutníckom guláši premiéru štipľavé jalapeňo, tento rok sa o koncert chutí na jazyku postarali chilli papričky a feferónky.... "Ale i tymián a šalvia, tie sme použili po prvý raz," dodala Jana Grubiaková. "Pri včerajšej domácej generálke dostali prednosť pred majoránom," vysvetlila. A takmer by sme zabudli na cesnak, zemiaky i domáce halušky, ktoré Jano Tomáš pripravil doma zavčasu ráno... Od vedľajšieho stola, kde sa pripravoval nesúťažný guláš mesta, počínanie železiarov po očku sledovali šéfkuchárka ÚMD Margita Kuzevičová i majsterka ISS Martina Sotáková. "Ide im to veľmi dobre," pochválila. Potvrdila to aj porota, zložená zo zástupcov mesta Košice a šéfkuchárov tunajších gastronomických zariadení, ktorá krátko pred štrnástou hodinou vyhlásila výsledky súťaže. Vybrať spomedzi toľkých chutí a vôní nebolo jednoduché. Objektivitu zaručovali anonymné vzorky. Spomedzi sedemnástich napokon vybrala ako tretí najlepší práve guláš U. S. Steel Košice. Výborný výsledok! Pred našimi kolegami totiž bodovali už iba profesionáli. Na prvom mieste tím Doubletree by Hilton Košice a na druhom reštaurácia Med Malina.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...