Vyhľadávanie:

Ľudia sa tam na nič nehrajú

Ľudia sa tam na nič nehrajú

S Milošom Fodorom o jeho pôsobení v Great Lakes Works v Michigane

V decembri v dvetisíc siedmom roku opustil Slovensko a dvadsaťpäť mesiacov pôsobil v Great Lakes Works. Bývalý vedúci odboru Ekológia útvaru GM pre evironment Miloš Fodor, dnes zástupca generálneho manažéra pre integrovanú prevenciu kontroly znečistenia, sa s nami podelil o svoje skúsenosti a poznatky, ktoré nadobudol v USA.

Aké boli začiatky? Predsa len, nové prostredie, noví ľudia...
Do USA som išiel spolu so svojou rodinou, museli sme naštartovať nový život. Jeden sme tu, na Slovensku, na niekoľko mesiacov zatvorili. Kým sa tak stalo, všeličo bolo treba vybaviť. A všetko chcelo svoj čas. V Detroite, kam moja manželka a deti za mnou prišli asi o tri týždne, som istý čas býval v hoteli, urobil som si michiganský vodičský preukaz a postaral sa o všetko ostatné. Vrátane ubytovania a rozhodnutia, kam pôjdu naše deti do školy. Najmladšia dcéra napokon chodila do materskej školy, syn stihol posledný polrok v základnej škole a najstaršia dcéra navštevovala strednú školu.

Boli jazykovo zdatní?
Na Slovensku sa učili nemčinu, ale časom si zvykli... Keď sme s nimi prvýkrát išli do školy, sľúbili sme im, že sa ideme len oboznámiť s prostredím. Ale na žiadosť učiteľov sme ich tam nechali. Škaredo na nás zato pozerali... Pomáhali sme im prekonať jazykovú bariéru ako sme len vedeli. Nikto z nás to nemal jednoduché. Učili sme sa s nimi, predmety sme si s manželkou rozdelili. Jeden pomáhal s matematikou, fyzikou, druhý s chémiou či americkou históriou. To bol skutočne predmet, ktorý nám dal všetkým neuveriteľne zabrať. Ale na druhej strane sme sa niečo dozvedeli.

Stret kultúr. Ako ste sa s ním vyrovnali vy a vaša rodina?
Bývali sme v Južnom meste v peknom prostredí, asi tridsať míľ od hraníc štátu Ohio. Človek by ani nepredpokladal, že v Detroite môže niečo také existovať. Príjemné miesto, milí ľudia. Neuveriteľná ohľaduplnosť na cestách. Usmievaví obyvatelia, ktorí nám len tak z ničoho nič z auta zamávali. Nemali sme žiadne negatívne skúsenosti. Práve naopak. Ľudia sa tam na nič nehrajú...

Čo vám za veľkou mlákou najviac chýbalo?
Rodina, priatelia, Slovensko. Pozitívne bolo to, že sme mohli byť s našimi blízkymi v kontakte prostredníctvom internetu a web kamery. Chýbala mi aj moja partia z tenisu, slovenská príroda a naša krajina ako taká. Keď sme sa vrátili, boli sme na lyžovačke v Tatrách. Je to jedno nádherné miesto na Zemi. A strava? Človek si privykne. No mne najviac chýbal dobrý slovenský gazdovský chlieb.

Povedzte niečo bližšie o vašom pôsobení v Great Lakes Works...
Bol som zodpovedný za ekológiu v prvovýrobe a mal som na starosti problematiku životného prostredia vysokých pecí, koksovne a energetiky. Teda prevádzok, ktoré sú situované na veľmi známom ostrove Zug Island.

Ste ekológom. Ochrana životného prostredia je jednou z priorít podnikania rovnako v amerických ako európskych prevádzkach korporácie. Sú totožné i problémy, ktoré treba riešiť?
Tou jednoduchšou stránkou pre mňa bolo to, že štandardy sú všade rovnaké, matematika či chémia nepustia, technika a technológia sú v podstate totožné. Líšia iba v tom, kedy boli vyvinuté a uvedené do prevádzky. Týmto veciam som teda rozumel. Boli tu však ďalšie aspekty a oblasti, kde som musel na sebe trocha popracovať. Napríklad byť doma v amerických merných jednotkách, pochopiť, ako v USA ekológiu vnímajú, kontrolujú, sledujú. Zovšeobecním - niekedy sa mi zdá, že na Slovensku používame veľmi sofistikované technológie na meranie koncentrácie znečisťujúcich látok, či už v ovzduší alebo v priemyselných vodách. V USA to funguje trochu jednoduchšie, ale spôsoby sú dobre kontrolovateľné a možno na prípadné nežiaduce udalosti a zistenia rýchlo reagovať. Majú tam napríklad tzv. čítačov smogu, ktorí pravidelne monitorujú tmavosť dymu vychádzajúceho z vybraných hutníckych agregátov. Na Slovensku sú jediným zdrojom, kde sa táto metóda využíva, koksárenské komíny. Sám som absolvoval školenie a získal som certifikát na smoke lídra. Zaujímavý je i ďalší aspekt prístupu k ochrane životného prostredia. Rieka Detroit hraničí s Kanadou. Veľmi sa dbá na to, aby prípadné emisie neopúšťali vyhradené územie. Nad hlavami stále vidíte helikoptéry pobrežnej stráže, ktorá to všetko kontroluje. K jej povinnostiam patrí upozorňovať na prípadné úniky, niekedy urobiť aj filmový materiál a urobiť v závode kontrolu. Rieka Detroit, obrovská masa vody plná rýb, je pod kontrolou z každej strany. V USA je vymožiteľnosť práva veľmi silná. Veľké právne spory v oblasti životného prostredia nie sú žiadnou novinkou. Vo firme ľudia vedia, že závod funguje na základe licencie od štátu. A je jeho povinnosťou všetky podmienky povolenia plniť. Ak nie, prichádzajú sankcie. Napríklad za zmanipulovanie výsledkov meraní znečistenia či iné ekologické delikty sa môžu zamestnanci alebo prevádzkovatelia dostať do väzenia a hrozí aj zatvorenie prevádzky.

Pôsobíte vo funkcii zástupcu GM pre integrovanú prevenciu kontroly znečistenia. S akými predsavzatiami ste sa postu ujali?
Naplniť ich nebude ľahké, najmä vzhľadom na súčasnú situáciu. Keď výroba nejde naplno, nie je to optimálne. Tak z hľadiska spotrieb energií, ako aj nákladov vo všeobecnosti. Čaká na nás pomerne veľká výzva. Našou úlohou bude znížiť množstvo interných incidentov v ekológii vlastnými opatreniami na minimum. Nebude to jednoduché. Rátame so zriaďovaním menších tímov, ktoré sa budú touto problematikou a zlepšovaním zaoberať. Urobíme všetko, čo bude v našich silách.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...