Vyhľadávanie:

Lysá Stráž

Lysá Stráž

Tip na víkend

Všetkým turistom je dobre známa silueta troch kužeľovitých kopcov medzi Prešovom a Veľkým Šarišom. Sú to Stráž, Lysá Stráž a Šarišský hradný vrch. Dnes sa vyberieme na nižšiu Lysú Stráž (696 m), ktorá ale poskytuje zo svojho vrcholu pekný, stromami nezaclonený výhľad. Ľahká vychádzka sa dá zdolať aj pri väčšej nádielke snehu v krátkych zimných dňoch.
Výlet začneme v dedinke Kanaš, dostupnej z Prešova mestskou dopravou. Pripájame sa k červenej značke s označením E8, čo je najdlhší turistický chodník na Slovensku vedúci z Dukly až na Devín (temer 770 km). Postupujeme po lesnej ceste smerom na sedlo Stráže. Cesta pozvoľna pohodlne stúpa, v lete je tu doslova hubársky raj. Vychádzame na lúky pod Lysou Strážou, odkiaľ sa nám otvárajú prvé výhľady na údolie Torysy so Šarišským hradom a pohorie Bachureň na obzore. Pri rázcestníku Zimná studňa odbočíme na žltú značku doľava. Strmo nahor, okolo studničky, zdolávame prevýšenie kužeľovitého kopca a doslova závitníkovým spôsobom obchádzame celý kopec a užívame si výhľady najprv na Čergovské vrchy, potom na Bachureň a nakoniec sa pod nami opäť objaví Šarišský hradný kopec.

Na vrchole sa na vyhliadkovej plošinke nachádza smerovník, pekný drevený kríž a telekomunikačný stožiar. Keď sa nasýtime pekného výhľadu a oddýchneme si po výstupe, vrátime sa rovnakým spôsobom nadol do dediny. Pre náročnejších pútnikov (ak sa nemusia vrátiť k autu) sa ponúka v sedle Stráže žltá značka, ktorou sa krásnymi ľudoprázdnymi lesmi dostanú až do Fintíc s vyhliadkou na Kapušiansky hrad, odkiaľ použijú opäť prešovskú mestskú dopravu.

Dĺžka trasy je 10,2 km, prevýšenie 456 m, časová náročnosť čistého presunu 3 hodiny.               

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...