Vyhľadávanie:

Magická hranica päťtisíc štartujúcich prekonaná

Magická hranica päťtisíc štartujúcich prekonaná

V nedeľu 4. októbra štart 86. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach

Päť dní zostáva do štartu košického maratónu, na ktorý sa v tomto roku prihlásil nevídaný počet štartujúcich, až 5002 z 35 krajín. V maratóne sa predstaví 992 mužov a žien, na polmaratónsku trať odštartuje 1 247 vytrvalcov, ďalej sa na štart postaví 256 inline korčuliarov, 17 handbikerov, 1 700 bežcov absolvuje minimaratón, 140 na štafetu 4 x jedna štvrtina maratón, 350 na juniorskú štafetu 42 x 1 000 metrov a 300 pretekárov sa prihlásilo do rôznych súťaží v kategórii Atletika hrou.

Veľa nových tvárí na trati, veľa mladých hudobníkov na pódiách. Už v piatok a v sobotu sa 13 skupín postupne predstaví pri Dolnej bráne, v nedeľu sa bude počas behu hudba šíriť na námestí Maratónu mieru, v križovatke Moyzesovej a Hviezdoslavovej ulice a na Komenského pri populárnej pivárni Cambridge. Po dvojročnej pauze sa maratónska kuchyňa a s ňou tradičná Pasta Party vráti do osvedčených priestorov vynoveného Spoločenského pavilónu na Triede SNP. Pasta Party, na ktorú sa všetci účastníci MMM tešia a veria zázračným účinkom cestovín, sa uskutoční v sobotu 3. októbra popoludní. Uhľohydráty v nich obsiahnuté sú totiž pre bežcov tým pravým orechovým.

Každoročným sprievodným podujatím MMM je Košický vodácky maratón. Na tlačovej konferencii o ňom informoval šéf organizačného výboru vodákov Karol Vojtaník: " Toto podujatie oslavuje v tomto roku okrúhle jubileum 40 rokov. Nazývame ho preto mladším bratom MMM. Za ten čas si získalo popularitu a doteraz splavilo tok Hornádu z Malej Lodiny do Košíc viac ako 9 tisíc vodákov z desiatich krajín. Boli medzi nimi aj olympijskí víťazi, majstri sveta a ďalší medailisti z významných európskych a svetových podujatí. Mnohí z týchto vodákov potom štartovalo aj v maratónskom behu."

Podobne ako po iné roky organizátori košického maratónu vypísali finančné prémie pre najlepších v cieli. Kto zabehne čas pod 2:08:00 hod. získa 15 tisíc eur. Za prekonanie traťového rekordu, ktorý drží z roku 2007 Wiliam Biama z Kene časom 2:09:53 hod. zinkasuje víťaz 12 tisíc eur. Za čas dosiahnutý pod 2:11:00 do hodnoty času traťového rekordu je vypísaná prémia 9 tisíc eur. Ak bude mať víťaz MMM čas horší ako 2:11:00 hod. dostane len 8 tisíc eur. Finančné prémie sú vypísané pre desiatich najlepších mužov a šesť žien. Sumu 15 tisíc eur môže získať žena, ktorá absolvuje maratónsku trať lepšie ako za 2:25:00 hod. Traťový rekord je poriadne starý, ešte z roku 1989 a drží ho česká maratónkyňa Alena Peterková časom 2:31:28 hod. Ktorá z bežkýň, ktorá ho prekoná, ale nedosiahne čas 2:25:00 hod., zinkasuje 10 tisíc eur. Slovenskí maratónci budú mať v tomto roku o čo bojovať. Ich časy a umiestnenia sa budú zároveň započítavať do výsledkovej listiny majstrovstiev Slovenska pre rok 2009. Medzi favoritov na slovenský titul nepochybne patrí aj náš zamestnanec z DZ Energetika Imrich Pástor, ktorý sa z podobného triumfu tešil na slovenskom šampionáte v Košiciach vlani, aj v roku 2007.

Na záver predstavujeme posledných zahraničných afrických vytrvalcov, ktorí prídu do Košíc s výbornými časmi. S osobným časom lepším ako je náš traťový rekord sa na štart postavia dvaja pretekári z Kene a to Philip Tarus s časom 2:08:33 hod., ktorým vyhral na maratóne v San Diegu v roku 1999 a Wilson Cheruiyot Chelal s časom 2:09:06 hod., ktorý dosiahol na maratóne v Eindhovene v roku 2003, kde skončil na 2. mieste. Ďalej sú prihlásení Wiliam Todoo Rotich s časom 2:09:53 hod, ten zabehol v roku 2007 v Dubaji, Samson Kiwai Tuiyange s časom 2:10:30 hod., ktorým zvíťazil vlani na silne obsadenom maratóne v Nairobi a Yusuf Songoka s časom 2:10:51 hod., ktorý dosiahol v roku 2007 v Toríne.


Zo žien sa určite budú snažiť prebojovať na stupne víťazov Florence Chepkuraiová z Kene s osobným časom 2:35:09 hod., ktorý dosiahla v Benátkach, kde skončila vlani tretia a Radiya Adlo Robaová z Etiópie s časom 2:36:01 hod. Tento čas dosiahla v tomto roku na maratóne v Prahe, kde obsadila 8. miesto. Vlani štartovala aj na našom MMM v Košiciach, kde sa časom 2:39:21 hod. umiestnila na bronzovej tretej priečke.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...