Vyhľadávanie:

Maratónsku trať pokorila Eva Marková z IT už 24-krát

Maratónsku trať pokorila Eva Marková z IT už 24-krát

Eva Marková nastúpila do železiarní v roku 1998 hneď po skončení štúdia informatiky. V súčasnosti pracuje na pozícii Informačný architekt a podieľa sa na vývoji a správe podnikových informačných systémov.

Dátum, kedy začala behávať pravidelne, si pamätá úplne presne. Bolo to 1. júna 2012. Zo začiatku bolo jej cieľom zhodiť nejaké kilá navyše. Za svoj prvý verejný beh považuje 5 km dlhý Velvet run na Aničke. Nasledovali 10-kilometrový Night run a beh v rámci firemných športových hier USSK. Po štyroch mesiacoch od prvého behu zdolala aj prvý polmaratón, a to hneď na trati MMM. „Niekoľko rokov ma poháňalo zlepšovanie svojich výkonov v súťažiach. Trafila som obdobie, keď u žien v mojej vekovej kategórii nebol beh ešte taký populárny a konkurencia nebola početná, preto sa mi darilo dosť často v rámci kategórie umiestniť. Časom som spoznala hranicu, kedy by bolo pre výsledok potrebné obetovať viac, ako som bola ochotná dať. V súčasnosti je preto beh pre mňa hlavne prostriedkom pre udržanie kondície a zdravia a verejných behov a súťaží sa zúčastňujem iba výnimočne. Väčšinou ide o maratóny v Košiciach,“ hovorí Eva skromne. Má totiž za sebou už 24 maratónov, z toho v Košiciach bežala deväťkrát. Tento rok dobehla s časom 4:05:28 na 90. mieste zo 172 bežkýň na trati dlhej 42,195 km. „Okrem toho mám za sebou 8 pretekov na ultramaratónskych vzdialenostiach 50-150 km,“ dodáva.

Eva sa pravidelne zúčastňujete letných firemných hier v disciplíne Atletika a trikrát pretekala aj v disciplíne Cyklistika. Medzi kolegami z U. S. Steel nachádza aj svoje športové vzory. „Niektorí mi neraz pomohli radou alebo povzbudením, poteší aj spolupatričnosť v rámci bežeckého klubu BK Steel Košice. Aktuálne je pre mňa najväčším vzorom Marián Rybár, ktorý si vďaka svojej svedomitosti a húževnatosti výrazne zlepšil v roku 2018 časy na polmaratónskej i maratónskej trati  a túto výkonnosť si drží doteraz. Obdivujem aj bežcov, ktorí sú aktívni aj po desaťročiach a vídať ich na pretekoch vo veteránskych kategóriách nad 60 a nad 70 rokov. Sú pre mňa dôkazom, že pri určitej dávke šťastia je možné si zachovať dobrú kondíciu aj vo vyššom veku,“ načrtáva svoju bežeckú perspektívu Eva Marková.

Na snímke: Eva Marková dokáže bežať s úsmevom aj na 42 kilometrovej trati

Autor: František SINKO

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...