Vyhľadávanie:

Markušovský skalný hríb

Markušovský skalný hríb

Tip na víkend

Východiskom našej vychádzky je obec Markušovce neďaleko Spišskej Novej Vsi. Túra zaujme nielen dospelých, ale svojou pestrosťou aj deti. Najprv si môžeme v západnej časti obce prezrieť opevnený kostol a najmä susediaci areál Markušovského kaštieľa s dvoma objektmi. V samotnom kaštieli je klasické múzeum dobového nábytku a vzadu za malým francúzskym parkom sa nachádza menšia stavba - letohrádok Dardanely s múzeom klávesových hudobných nástrojov. Keď sa nabažíme umenia a kultúry, vydáme sa po Náučnom chodníku za prírodnými krásami okolia Markušoviec.

Pripájame sa k žltej turistickej značke a po ľavom brehu Hornádu pokračujeme chodníkom pod strmým svahom s drobnými skalnými útvarmi a borovicovým lesom. Okolo menších skaliek stúpame až k nášmu cieľu, k nezvyčajnej skale pripomínajúcej obrovský, osem metrov vysoký hríb. Na menej odolnej vrstve zlepenca, ktorá rýchlejšie zvetráva a vytvorila úzku "nohu" hríbu, sa nachádza "klobúk" z odolnejšieho pieskovca, ktorý menej podlieha poveternostným vplyvom. Keď vyjdeme popri skale až na najvyššie miesto, môžeme si ho poobzerať ozaj zo všetkých strán.

Cez niekoľko ďalších zaujímavých skalnatých miest sa dostaneme opäť dolu pod svah na úroveň rieky. Tesne pred obcou Matejovce prechádzame popri futbalovom ihrisku, kde je niekoľko ohnísk vhodných na opekanie alebo môžeme využiť na hry priamo plochu pokoseného ihriska. Ak sme si v Markušovciach nechali zaparkované auto, môžeme sa k nemu vrátiť vlakom, ktorý premáva približne každé dve hodiny. Dĺžka trasy po žltej turistickej značke je päť kilometrov.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...