Vyhľadávanie:

Medvede driemu

Medvede driemu

V košickej ZOO bez tradičnej narodeninovej torty

V tomto roku košická ZOO upustila od tradičnej narodeninovej torty pri príležitosti jedenástych narodenín medvedích pätorčiat. Za zápis do Guinnessovej knihy rekordov by si nejakú maškrtu určite zaslúžili, ale chovatelia vzhľadom na stav hibernácie neodporučili macov vyrušovať. Spomedzi šiestich medveďov chovaných v ZOO patria v týchto dňoch k najvitálnejším opäť len dvadsaťpäťroční zakladatelia rodu Maťa a Kubo. Návštevníci ich môžu sporadicky zazrieť vo výbehu aj cez deň, ale očividne sú menej čulé. Starší bratia Žabo a Ivan driemu častejšie ako inokedy. Medvede hnedé prechádzajú históriou ZOO v Košiciach temer od jej otvorenia.

Zásadnú zmenu vo filozofii chovu si vyžiadalo najmä narodenie piatich súrodencov, keď ZOO musela riešiť výstavbu nového chovného zariadenia. Aj keď zakrátko tiež vďaka sponzorom chlpáči dostali nové, rozsiahle a na slovenské pomery nevídané chovné zariadenie, finančné nároky na ich chov pretrvali. Preto ZOO hľadala možnosti ich ďalšieho vhodného umiestnenia a ako je známe, pred tromi rokmi Dazzle a Bubo našli nový domov v novootvorenej ZOO Tábor - Větrovy. Cindy a Ťapíka môžete pri troche šťastia zazrieť aj v týchto dňoch v prostrednom najväčšom výbehu. V roku 2011 po dvojmesačnom zimnom spánku postihli zdravotné problémy samca Miša. Zlá adaptácia tráviaceho traktu na príjem potravy po zimnom spánku sa nakoniec skončila tragicky. Kadáver zakúpilo Slezské zemské múzeum v Opave na účely pripravovanej expozície prírody.

"Nášho Miša sme tak posunuli na vedecký a vzdelávací účel, čo je jedna zo základných funkcií ZOO. Múzeum vlani v máji sprístupnilo prvú dermoplastiku medveďa hnedého v priestoroch Historickej výstavnej budovy," povedal riaditeľ ZOO Erich Kočner. "Medvede hnedé v ostatných rokoch neslúžia v košickej ZOO len ako expozičné zvieratá. Ich chov využil aj tím odborníkov Slovak Wildlife Society. Stali sa súčasťou programu na medzinárodnom seminári s názornou ukážkou zvládnutia imobilizácie medveďa," zdôraznil a upozornil na vedeckú a výskumnú prácu súčasných zoologických záhrad.

Otázka medveďa hnedého nezostáva nepovšimnutá ani v živote zoologických záhrad. Ich chov riadi európsky koordinátor. A aj napriek tomu, že ZOO Košice preslávilo 6. januára 2002 narodenie piatich medvieďat, v súčasnosti zoologické záhrady o takéto prvenstvo nebojujú a medvede nerozmnožujú.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...