Vyhľadávanie:

Medzinárodný maratón mieru je sviatkom pre športovcov i divákov

Medzinárodný maratón mieru je sviatkom pre športovcov i divákov

Podujatie tradične aj s bežcami z U. S. Steel Košice

Hoci si Medzinárodný maratón mieru v Košiciach zapísal už svoj 98. ročník a zažil všeličo, posledné dva roky dali organizátorom poriadne zabrať. Pandémia COVID-19 menila všetko. Protipandemické opatrenia zatvárali hranice a diktovali podmienky na organizáciu hromadných podujatí, vrátane tých športových. Zo štrnásť tisíc športovcov, ktorí sa postavili na štartovú čiaru vo všetkých disciplínach v minulosti, sa podarilo dostať na trať v predchádzajúcom roku necelých dvesto. Po dlhej dobe vyhral maratón v Košiciach Slovák Marek Hladík. Tento rok sa aj vďaka zaočkovanosti postavilo na trať okolo sedem tisíc športovcov. Štartovalo sa netradične v každej disciplíne vo viacerých vlnách: ako prví bez obmedzenia počtu plne zaočkovaní bežci, následne s časovým rozostupom 5-10 minút ostatní podľa režimu OTP. Povinné rúška zmizli bežcom z tvárí až na trati. „Tento rok to bol popri klasickom maratóne aj maratón bezpečnostných opatrení, ktoré sme nevymysleli, ale museli sme ich ako organizátori dodržať a zapracovať do celkovej organizácie a logistiky podujatia. Dlhodobá neistota, meniaci sa COVID automat...bolo to mimoriadne náročné. Ďakujem všetkým, ktorí sa na organizácii podieľali, ale aj športovcom za ich pochopenie a disciplinovanosť a partnerom za stabilnú podporu aj v neľahkom čase,“ povedal na margo uplynulého ročníka riaditeľ pretekov Branislav Koniar.

Zmena sa dotkla aj populárneho minimaratónu U. S. Steel Family Run, ktorý sa bežal už v sobotu popoludní 2. októbra na zmenenej a skrátenej trati po Hlavnej ulici a Mestskom parku. Na tvárach približne 1500 malých i väčších bežcov však bolo vidieť rovnaké nadšenie a odhodlanie prekonať samých seba. Odmenou im bol potlesk divákov i medaila na krku po dosiahnutí cieľa. Medzi fanúšikmi nechýbal ani Jim Bruno, prezident spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorá je dlhé roky generálnym partnerom MMM. „Pre celú komunitu je veľmi dôležité, že maratón v Košiciach pokračuje,“ zdôraznil a odkázal účastníkom nedeľných disciplín: „Maratón, rovnako ako aj podnikanie, vyžaduje disciplínu a tvrdú prácu na to, aby ste boli najlepší. Želáme všetkým pretekárom, aby boli rýchli a užili si podujatie bezpečne a v zdraví.“

Zdolať maratón vyžaduje veľké úsilie a vytrvalosť

Nedeľné ráno veštilo dobré počasie a pár minút pred štartom napätie športovcov gradovalo. Ako prví vykorčuľovali na trať v dĺžke 20 km inline korčuliari a vozíčkari. Medzi nimi aj oceliari Erik Mlátiček, ktorý skončil s časom 0:42:55 na 22. mieste zo 105 pretekárov a multitalentovaná Lucia Petrovičová dokorčuľovala spomedzi 38 žien na 8. mieste v čase 0:50:09.

Zamestnancov pod hlavičkou

U. S. Steel Košice sme mali aj na trati maratónu i polmaratónu. So symbolickým číslom 60 vybehol jubilujúci Jozef Sciranko, ktorému sa podarilo zabehnúť maratón v Košiciach už po 36. raz a právom teda patrí do Diamantového klubu MMM. Že vek je len číslo, dokazuje aj jeho forma a najlepší výkon oceliarov, keď spomedzi 906 štartujúcich dobehol na 99. mieste v čase 3:08:22. „Tento opäť výnimočný ročník pritiahol do ulíc mesta obrovské množstvo divákov a elektrizujúcu atmosféru, v ktorej sa mi podarilo podať tempom majstrovsky vyrovnaný výkon od štartu až do cieľa, čo býva v maratóne obvykle najťažšia úloha,“ zhodnotil svoj výkon.

Na maratónskom okruhu sa darilo aj Slavomírovi Albrechtovi, ktorý skončil 126. v čase 3:14:15, Branislavovi Klobošičovi (142. v čase 3:16:14 aj Martinovi Telepunovi (143. v čase 3:16:27. Trať maratónu pokorili aj Marián Rybár, Radek Němec a Marián Konštantinovič. Jediná žena, ktorá sa odhodlala na maratón, bola opäť Eva Marková, ktorá dobehla spomedzi 172 žien 90. v čase 4:05:28.

Aj polovica maratónu je úctyhodná dĺžka a mnohým pravidelným bežcom 21,097 km vyhovuje najlepšie. Z hutníkov, ktorých sme v štartovom poli dokázali identifikovať, keďže mali ako klub uvedené U. S. Steel Košice, BK Steel alebo Obal Servis, dobehol najrýchlejšie Rudolf Verba na 141. mieste v čase 1:34:55. Ďalší v poradí dobehli Štefan Nižník (287. v čase 1:41:28), František Smriga (360. v čase 1:43:45) a tesne za ním Ladislav Gladiš (366. v čase 1:43:52).  Pole polmaratóncov bolo najpočetnejšie a z 1664 pretekárov do cieľa dobehli aj Marcel Jaroš, Marián Katunský, Peter Chytil, Peter Kaszonyi aj Peter Buc. Na polmaratónsku trať vybehlo aj 655 žien, pod hlavičkou USSK alebo vyššie uvedených klubov však nebežala žiadna. Naopak, v poli polmaróncov i štafiet sa prezentovali výkonmi naši partneri, zákazníci z firiem Logstor, Kinspan i Maslen, ktorých sme do Košíc pozvali stráviť športový víkend.

Za citrón so soľou pozvanie na tequilu

Hutníkov sme však mohli vidieť nielen na trati, ale aj popri nej. Početná skupina dobrovoľníkov neváhala stráviť nedeľu službou pre iných a nezištne zabezpečovala pitný režim v občerstvovacej stanici na Aničke. Vodu aj iontové nápoje ocenili bežci na 5. a najmä 26. kilometri. Alica Mašlejová, ktorá pracuje ako vedúca metalografie na úseku Výskum a vývoj, z trate hlásila: „Prevalcovalo nás niekoľko vĺn skvelých športovcov, začínajúc elitnými bežcami a končiac amatérskymi bežcami rôznych vekových kategórií s veľmi pevnou voľou prekonať svoje limity. Bolo nám cťou ponúkať im občerstvenie, potlesk, úsmevy, ale aj povzbudenie a slová obdivu. Potešilo nás pozvanie na tequilu, keďže sme ponúkali citrón so soľou, ale i komentáre typu „kebyže tak nefandíte, už si sadnem a nevstanem“ alebo „nachystajte mi to občerstvenie až do druhého kola, lebo teraz ešte neviem, čo chcem“. Často sa ozvalo aj „vďaka dobrovoľníkom, ste skvelí“. Niektorí členovia nášho občerstvovacieho tímu sa natoľko inšpirovali, že uvažujú nad účasťou v štafete na budúci rok. Krásne počasie a elektrizujúca atmosféra motivovala všetkých a hlavne nových dobrovoľníkov podporiť toto skvelé podujatie aj budúci rok.“

Z Košíc odleteli biele holubice, symbol mieru

Medzinárodný maratón mieru je jedinečné podujatie. Podporuje nielen športové aktivity a zdravý životný štýl, ale šíri aj myšlienky priateľstva a spolupráce medzi ľuďmi i národmi. Preto každoročne víťazi maratónu vypúšťajú do sveta biele holubice, symbol mieru. Vďaka nemu aj tento rok, napriek mnohým obmedzeniam kvôli pandémii ­COVID-19,  mohlo férovo súťažiť vo viacerých disciplínach sedem tisíc športovcov zo 45 krajín.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...