Vyhľadávanie:

Metalurgia dáva možnosť zviditeľniť sa

Metalurgia dáva možnosť zviditeľniť sa

Na študentskej vedeckej konferencii úspešné aj práce v kooperácii s U. S. Steel Košice

Jubilejný 25. ročník študentskej vedeckej odbornej konferencie METALURGIA 2019 sa konal vo štvrtok 11. apríla pod záštitou ministerky školstva Martiny Lubyovej. Podujatie už tradične organizovala Fakulta materiálov, metalurgie a recyklácie Technickej univerzity Košice a študenti sa mohli prihlásiť v piatich kategóriách: hutníctvo, materiály, energetické inžinierstvo a priemyselná keramika, environmentalistika a integrované systémy riadenia. Šancu prezentovať svoje práce využilo 49 študentov. Zmerať sily si prišli aj študenti z partnerských vysokých škôl: VŠB – Technická univerzita Ostrava, Silesian University of Technology Katowice a Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava. Odvahu našli aj stredoškoláci z Gymnázia v Gelnici a Gymnázia Trebišovská 12 v Košiciach. O víťazoch rozhodovali, ako je dobrým zvykom, aj zamestnanci spoločnosti U. S. Steel Košice, členovia jednotlivých komisií: Alica Mašlejová, Peter Zimovčák a Radomír Chovanec.

Na slávnostnom vyhodnotení sa zúčastnil aj primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, ktorý prezradil, že je absolventom Hutníckej fakulty TUKE a diplomová práca mu pomohla odštartovať kariéru v spoločnosti U. S. Steel Košice. ,,Študentov treba aktívne podporovať a rozvíjať ich vedomosti, pretože firmy potrebujú ľudí, ktorí vedia riešiť problémy. Študentská vedecká konferencia Metalurgia ponúka mladým ľudom možnosť zviditeľniť sa a dokázať, že práve oni na to majú,“ potvrdila slová primátora vo svojom príhovore dekanka FMMR Iveta Vasková.

Prvé miesto v sekcii Hutníctvo si odniesla stážistka a budúca posila našej spoločnosti Dominika Ivanová s prácou Vplyv prípravy tavby na problémy pri odlievaní u vybraných akostí. V sekcii Materiály sa z prvého miesta tešila Iveta Filipová  z ostravskej VŠB-TU, ktorá prácu venovanú vplyvu teploty v počiatočnom pórovitom zavádzaní sulfidu manganitého do nehrdzavejúcich ocelí pripravila v anglickom jazyku. Aj to dokazuje zvyšujúcu sa úroveň konferencie. Víťazom sekcie Energetické inžinierstvo je Emil Mako, ktorý prácu Matematický model procesu chladenia PZ2 realizoval v spolupráci so spoločnosťou U. S. Steel Košice. V sekcii Environmentalistika si prevzal cenu Artem Yarosh s prácou Recyklácia soľných trosiek na využiteľné produkty, ktorý získal aj ocenenie za najlepšiu  prezentáciu práce. V kategórií Integrované systémy riadenia si výhru odniesla Iveta Forraiová s témou Zlepšovanie procesu realizácie interných auditov v konkrétnej organizácií. Ocenení boli aj študenti bakalárskych ročníkov Alexandra Kollová, Dávid Kuzmiak, Dominika Jediná, Vladimír Marcinov a Michaela Šmajdová, ktorých bude úspech dozaista motivovať, aby pokračovali v štúdiu svojich odborov. Ďalší ročník študentskej odbornej konferencie METALURGIA 2020 prinesie príležitosti poslucháčom o rok v podobnom čase. Šikovných študentov je mnoho, len im treba dať šancu, a práve to je jedno z hlavných posolstiev konferencie. 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...