Vyhľadávanie:

Metamorfózy Starého mesta

Metamorfózy Starého mesta

Autorská výstava fotografií Tibora Kováča

Krajské osvetové stredisko v Košiciach a Katolícka univerzita v Ružomberku, Teologická fakulta v Košiciach, pripravili pre Košičanov autorskú výstavu fotografií Tibora Kováča, ktorá je venovaná Roku kresťanskej kultúry 2010 na Slovensku. Vernisáž výstavy sa uskutoční dnes, 20. januára, o 16.30 hod. v átriu teologickej fakulty v Košiciach na Hlavnej 89.

Tibor Kováč sa narodil v Košiciach 28. apríla 1937. V roku 1956 zmaturoval na Vyššej priemyselnej škole so špecializáciou konštruktér výbušných motorov. Už počas osemročnej praxe v strojárstve v roku 1962 absolvoval dvojročný výtvarný kurz. Medzitým sa nepretržite venoval korešpondenčnej činnosti pre viacero printových médií. V roku 1963 začal navštevovať aj Večernú školu pre redaktorov a venoval sa fotografii. Najprv novinárskej, zvlášť po nadobudnutí žurnalistického vzdelania, neskôr výtvarnej. Vzhľadom na ťažké životné podmienky po dvoch rokoch už v štúdiu nepokračoval. Začal pracovať ako fotooperátor a fotoreportér, no výtvarná fotografia mu natoľko učarovala, že sa jej nevzdával. V roku 1964 vyhral konkurz na miesto dokumentárneho fotografa v dnešnom Slovenskom technickom múzeu v Košiciach. S veľkým elánom pracoval aj na voľnej tvorbe fotografií, ktoré sa súčasne objavovali v knižných publikáciách, magazínoch, v dennej tlači a časopisoch s celoslovenským dosahom.

Aj 21. augusta 1968 ako 31-ročný celý deň fotografoval, ale cesta domov mu bola osudná práve na námestí Osloboditeľov, kde ho pri plnení služobných povinností zasiahla do hlavy dobre mierená strela ruského vojaka. Zranenie mu spôsobilo trvalé následky na hybnosti dolných končatín a natrvalo ho pripútalo na invalidný vozík. Prekonal veľmi ťažké životné obdobie - liečil sa v rôznych zdravotníckych zariadeniach, bol spoločensky izolovaný, z augustových udalostí označovaný za teroristu či disidenta... Vtedy Tiborovi Kováčovi pomohli dobrí ľudia, celé rodiny, spriaznené duše - medzi nimi aj zdravotná sestra, ktorá sa stala jeho manželkou, opatrovateľkou a spolupútničkou. Ako sám autor hovorí: z nedostatku zdravotnej starostlivosti by toto obdobie bez manželky neprežil.

V 80-tych rokoch po rehabilitačnej liečbe sa znova začal venovať výtvarnej fotografii. Je členom Zväzu slovenských aj českých fotografov, ako aj členom Slovenského syndikátu novinárov. Napriek nepriazni osudu vyrovnávať sa s každodennosťou života invalidného tvorcu má za sebou bohatú výstavnú činnosť. Námetmi desiatok autorských výstav po roku 1989 sa mu stali dokumentárne fotografie zo zachránených negatívov z roku 1968 a dostupné objekty zo zorného poľa jeho vozíčka. A tými objektmi, námetmi pre jeho tvorbu, sú práve rodné Košice.

Výstava Metamorfózy Starého mesta je ďalším dôkazom, že autor dôverne pozná zákutia a spleť starých uličiek, hlavne v útrobách historického Starého mesta. Neúnavne sa vracia na Hlavnú ulicu, k najväčšej historickej rezervácii pamiatok na Slovensku. Námety spracováva v rôznych časových etapách dňa, ako aj ročných období.

Výstava je sprístupnená v pondelok až piatok od 9.00 do 18.00 hod., v sobotu a nedeľu od 10.00 do 17.00 hod. do 20. februára 2010.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...