Vyhľadávanie:

Mikuláš potešil malých i veľkých

Mikuláš potešil malých i veľkých

Košické Vianoce otvorili na Hlavnej 5. decembra primátor mesta a prezident U. S. Steel Košice

Takmer jarné počasie prilákalo v stredu, 5. decembra, podvečer do ulíc mesta stovky detí a dospelých, ktorí si nechceli nechať ujsť rozsvietenie vianočného stromčeka a Hlavnej ulice, ale najmä príchod Mikuláša. Pódium pri Immaculate v zovretí zvedavých divákov privítalo prvých účinkujúcich už pred sedemnástou hodinou.

STROMČEK I MESTO ROZŽIARILI TISÍCE SVETIELOK

Srdcu mesta vdýchli vianočnú atmosféru koledy v podaní dychového kvarteta DOM, dievčatá tanečných skupín BoBALET a Speedy, speváčka Anna Gaja i skupina Free Voices. Za zvukov piesne Rolničky sa na pódiu objavil Mikuláš.
Kým privítal primátora Košíc Františka Knapíka a prezidenta U. S. Košice Davida H. Lohra s manželkami Martou a Susan, ktorí už tradične Košické Vianoce otvárajú, prizval na pódium deti, aby prispeli do balíčka mikulášskych prekvapení peknými pesničkami.
Čo čert nechcel, alebo naopak, práve chcel, mikrofóny stíchli a Hlavná zrazu onemela. V zákulisí robil každý čo mohol, aby poruchu čím skôr našli a odstránili. Herci na pódiu šikovne improvizovali. Po približne pätnástich minútach sa všetko vrátilo do pôvodného scenára a program mohol pokračovať. Čertove prsty si s Košičanmi zahrali ešte raz, keď "potiahli" pomyselné prskavky, ktorými chceli hostitelia, po želaniach krásnych a šťastných sviatkov, symbolicky zažať svetlá stromčeka i výzdobu ulice. Stovky žiaroviek ožili napokon až po druhom hlasnom odpočítavaní malých i veľkých.

MOBIL ZA KRESBU, SLADKOSTI A HRY ZA DOBRÉ SKUTKY

Bola to posledná čertovina večera, hoci, aj o druhú časť programu, sa postarali, tentoraz dobromyseľné, čary čerta, ktorým v kostýme rozprávkovej bytosti nebol nikto iný ako obľúbený Dano Dangl. Postupne deťom vykúzlil draka Drakonisa, vtákozvera Adonisa a čertopiera i dvojmetrové kuriatko Kurasaurusa. Kúzla striedali pesničky, súťaže a odovzdávanie mikulášskych balíčkov deťom.
Zvedavými otázkami čert Dano vyspovedal tretiačku Annu Kötelesovú, víťazku výtvarnej súťaže U. S. Steel Košice o najkrajšiu kresbu s mikulášskou tematikou. Obrázok, ktorý sprevádzal tohtoročné mikulášske dianie v meste na plagátoch i výveskách a zdobil i pódium, namaľovala, ako prezradila, približne za hodinu. Nám i to, že spolu so sestrami sledujú každú súťaž v Oceli východu. "Už sme viackrát poslali kresby, ale až teraz som ja vyhrala," nezabudla poznamenať Anička, ktorej cenu, mobilný telefón, odovzdal riaditeľ Vonkajších vzťahov USSK Ján Bača. Šťastná výherkyňa nielenže rada kreslí a svoj talent rozvíja v základnej umeleckej škole, ale už tretí rok sa učí aj hre na husliach. "Najradšej však čítam, hlavne rozprávky," dodala. Sladkosti a spoločenské hry čakali aj na päť detí za najzaujímavejšie dobré skutky. Z balíčkov sa tešili 11-ročné Nikola Dikejová a Soňa Smoláriková, 9-roční Michaela Šimonová a Samuel Dvořák i 8-ročná Viktória Dvořáková.
Pomoc prejavili rôzne. Darovali hračky deťom v škôlke, pomohli kamarátke, keď mala zlomenú nohu, opatrovali choré mačiatko, venovali sa opustenému dievčatku z detského domova v nemocnici...
Mikuláš, čert i rozprávkové zvieracie bytosti sa s malými Košičanmi rozlúčili rozdávaním sladkostí.

V STÁNKU USSK PRVÁ DETSKÁ FAKULTNÁ NEMOCNICA V KOŠICIACH

Rušno bolo aj pri vianočných stánkoch. D. Lohr a F. Knapík sa ujali podávania primátorského punču a prvých návštevníkov mal aj stánok U. S. Steel Košice, v ktorom spoločnosť, rovnako ako vlani, ponúkla neziskovým organizáciám možnosť prezentovať svoju činnosť. V tomto roku sa až do Štedrého večera vystrieda v stánku 15 subjektov. Prvým bola Detská fakultná nemocnica v Košiciach. Okrem obrázkov, ktoré namaľovali deti - pacienti, štyri zdravotné sestry z II. kliniky detí a dorastu ponúkali tým, ktorí sa pristavili a chceli pomôcť, možnosť zmerať si okysličenie krvi a krvný tlak. Práve táto klinika veľmi potrebuje mobilný endoskop na vyšetrenie tráviaceho traktu. "Mohli by sme vyšetrovať deti aj mimo kliniky," uviedla referentka pre styk s verejnosťou Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Veronika Krausová. Veríme, že sa im aj za pomoci štedrosti Košičanov podarí prístroj v hodnote pol milióna korún zabezpečiť čo najskôr.
Malá pozornosť - sladká čokoláda a osobné poďakovanie prezidenta spoločnosti D. Lohra za prácu v roku 2007 čaká v stánku všetkých železiarov, ktorí sa pri ňom pristavia, až do 23. decembra.

V HISTORICKEJ RADNICI SANTA CLAUS

Veselo bolo tiež v Historickej radnici. Deti amerických kolegov potešil sladkými dobrotami Santa Claus. K príjemnému večeru prispeli súťaže v speve, kreslení, hudba i tanec.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...