Vyhľadávanie:

Miliónta tona ocele od košických hutníkov

Miliónta tona ocele od košických hutníkov

Deň otvorených dverí vo Walzwerk Finow

Walzwerk Finow GmbH, spoločnosť zo skupiny U. S. Steel Košice, poriada 18. júna 2005 Deň otvorených dverí. Návštevníci si budú môcť prezrieť výrobné zariadenia firmy a vidieť výrobu rúr "v priamom prenose". Podnetom pre toto podujatie je 15 rokov od založenia firmy ako spoločnosti s ručením obmedzeným. Zároveň si spoločnosť pripomenie milióntu tonu ocele nakúpenú od spoločnosti U. S. Steel Košice, resp. jej predchodkyne VSŽ.

Samotná spoločnosť Walzwerk Finow má takmer storočnú tradíciu. Od roku 1906 sa tu vyrábali medené výrobky, po druhej svetovej vojne tyčová oceľ a teplé zvitky. V šesťdesiatych rokoch sa výrobný program rozšíril na výrobu profilov a rúr. Po zmene režimu v roku 1989 nastalo bolestivé obdobie prispôsobovania sa novým trhovým podmienkam. Z dôvodu nerentabilnosti bola výroba tyčovej ocele i teplých zvitkov zrušená, čomu bol prispôsobený i počet zamestnancov. V procese privatizácie firmu v roku 1993 kúpila dcérska spoločnosť VSŽ - VSŽ VMD. V rámci privatizačného konceptu sa investovalo do zariadení na výrobu rúr a profilov. Fabrika od roku 1998 úspešne zvyšovala produkciu výrobkov s vysokou pridanou hodnotou - presných rúr s označením DIN 2394 a od roku 1999 vykazuje zisk. Rúry z Walzwerku Finow možno nájsť takmer vo všetkých významných značkách automobilov, ako VW, Mercedes, BMW, Jaguár, GM, Audi, Peugeot, Nissan atakďalej.

Spolupráca medzi VSŽ a Walzwerk Finow sa datuje od roku 1992, kedy Walzwerk nakúpil prvé tony plechu z Košíc. Dodávky sa zvyšovali až na hodnotu približne 80 tisíc ton za rok. V júli tohto roku bude prekročená hranica 1 milión ton. S Walzwerk Finow sa spájala aktivita viacerých ľudí z košických železiarní, predovšetkým Milana Alexyho, Juraja Štangu, Emila Glabu a Dušana Riavu. Spoločnosť prešla v roku 2000 do vlastníctva U. S. Steel Košice a patrí do kompetencie viceprezidenta pre strategické implementácie. V súčasnosti spoločnosť koncentruje aktivitu na kontinuálne zvyšovanie kvality hlavného produktu - presných rúr.

Kto má cestu do okolia Berlína 18. júna a má chuť niečo zaujímavé vidieť, nech zájde do Eberswalde - radi ho vo Walzwerku privítame.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...