Vyhľadávanie:

Moderná technika u hasičov, „peklo“ i poriadne horúci „radiátor“

Moderná technika u hasičov, „peklo“ i poriadne horúci „radiátor“

Po Dušičkách už počasie nezvykne byť prívetivé a deň pred konaním exkurzie neveštil nič dobré. Počasie nám opäť vyšlo. Od rána začalo vykukovať slniečko a vydržalo až do ukončenia exkurzie.

Ešte nebolo ani pol deviatej a už sme boli v plnej zostave. Rodinných príslušníkov 4. súťažného kola Beáty Leškovej, Jany Kuchtovej, Viktora Štroncera, Miroslava Vankovica, Alexandra Flaška, Karola Guttmana, Róberta ŠimonaĽuboša Takáča privítal a po prevádzkach sprevádzal Štefan Novák, riaditeľ DZ Teplá valcovňa a František Gregor z Vonkajších vzťahov.

Po úvodnom filme a bezpečnostnom školení si každý z účastníkov obliekol potrebné ochranné pomôcky. To bolo dôvodom na prvé úvodné fotenie v prilbe, ochrannom červenom plášti, či pracovných topánkach s oceľovou špicou.

Hasiči ako vždy nesklamali a predstavili svoju najmodernejšiu techniku. Niektorí si vyskúšali i hasenie, či si obliekli hasičský výstroj. Iných zaujalo bohaté vybavenie sanitky a diaľkové ovládanie hasičskej techniky.

Energetici sa pochválili množstvom vyrábaných médií potrebných pre hutnícku výrobu, ako aj náročnosťou ich manažmentu tak, aby chod jednotlivých prevádzok nebol ohrozený.

Veľkým zážitkom bola Teplá valcovňa. Sprievodcom bol ten najpovolanejší, Štefan Novák, riaditeľ DZ Teplá valcovňa. Otvorená narážacia pec, hneď na začiatku trate, ohúri svojim hukotom spôsobeným mohutným ohrevom brám pred ich samotným valcovaním. Veru takto podobne to musí byť v „pekle“. O niečo ďalej, po prvej redukcii hrúbky na prípravnom poradí poriadne zohreje horúci, viac ako 50 metrov dlhý „radiátor“ (rozvalok), ktorého priemerná teplota dosahuje 1 040 stupňov Celzia.

Na Pozinkovacej linke č. 3 sa ujal sprievodného slova František Gregor z Vonkajších vzťahov. Popri vstupnom, čistiacom a pecnom úseku sme sa dostali k zinkovej vani, vzduchovým nožom, ktoré sú centrálnou časťou galvanického pozinkovania. Na Inšpekčnej prevíjacej linke sme sa dozvedeli, aký je rozdiel medzi klasickým odporovým zvarom a laserovým zvarom. Po expedícii už nasledovala prezliekáreň a obed s darčekmi pre výhercov prvej ceny.

Pri obede sme sa mali možnosť porozprávať nielen so Štefanom NovákomLadislavom Hanuščalkom, generálnym manažérom pre valcovne, ale aj s Marcelom Novosadom, viceprezidentom pre výrobu.

Na záver prinášame vyjadrenie našej kolegyne, výherkyne Beáty Leškovej z DZ Koksovňa: 
„Chcem sa poďakovať za krásne strávený deň. S exkurziou som bola veľmi spokojná. Úžasne zorganizované, skvelý výklad a na záver výborné pohostenie. Pracujem tu už niekoľko rokov a poznám najmä DZ Koksovňa, kde pracujem. Preto to bola pre mňa vynikajúca príležitosť, vidieť ako prebieha proces výroby. Prešli sme niekoľko závodov a je to fascinujúci proces, ako sa z brám postupne vyrobí tenký plech. Najviac ma však dostala výroba pozinkovaného plechu. Zaujala ma moderná technika, poriadok, ale aj krásne zabalené zvitky vyrobené podľa požiadaviek zákazníka.“

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...