Vyhľadávanie:

Motorové vozidlá železiarov terčom zlodejov

Motorové vozidlá železiarov terčom zlodejov

Na ukradnutých autách ďaleko nezašli

Zamestnanci U. S. Steel Košice parkujúci v blízkosti brán č. 1 a 8 nebudú na júl spomínať v dobrom. Viacerí našli svoje odstavené autá poškodené rukami zlodejov, dvaja, zrejme iba preto, že autičkári neboli žiadni machri v šoférovaní, o vozidlá neprišli úplne. Neznámi páchatelia vyčíňali až trikrát. Na takúto inváziu si nespomína ani riaditeľ U. S. Steel Košice - SBS, s.r.o. Gabriel Lörinc.

"Naozaj, počas môjho pôsobenia v SBS si nespomínam na podobné množstvo krádeží v takom krátkom časovom úseku. Po prvý raz sme zistili poškodenie zaparkovaných motorových vozidiel a krádež autorádia pri hliadkovej činnosti 16. júla popoludní. Vozidlá stáli na starej ceste pri vrátnici č. 1, okolo oplotenia od vstupného areálu USSK smerom k bráne. Terčom zlodejov sa stali osobné motorové vozidlá Fiat Marea a Škoda Felicia. Kým v prvom dlhoprstí nič neodcudzili, ak odhliadneme od škody približne 3 tisíc korún na rozbitom prednom bočnom skle, v druhom prípade prišiel oceliar aj o autorádio a vak. Zlodej sa do auta dostal cez rozbité zadné malé bočné okno.
O týždeň, 24. júla, čakalo nemilé prekvapenie aj na majiteľa osobného motorového vozidla Škoda 105L. Tiež parkoval pri vrátnici č. 1, tentoraz smerom na výjazd na Veľkú Idu. V čase krádeže oceliar pracoval v neďalekom divíznom závode na dopoludňajšej zmene. Vozidlo javiace známky odcudzenia zbadala v zákrute na hlavnej ceste smerom k obci Veľká Ida hliadka mestskej polície. Vyšetrovanie ukázalo, že neznámy páchateľ sa doň dostal po rozbití zadného bočného okienka. Vytrhol káble, naštartoval a pokúsil sa s autom vyjsť na hlavnú cestu a odbočiť doľava v smere na Veľkú Idu. Auto však malo zamknutý volant, vodič preto nezvládol zákrutu a vozidlo ostalo nepojazdné na krajnici a poli. Páchateľ ušiel, so sebou si však nezabudol zobrať autorádio.
Posledný prípad sa viaže k odstavnej ploche pri vrátnici č. 8 (v blízkosti Veľkej Idy). Tu zlodeji v utorok, 29. júla, poškodili až 5 vozidiel a jedno motorového vozidlo ukradli. Majitelia to zistili ráno, keď odchádzali domov z nočnej zmeny. Všetky vozidlá mali vybité zadné okná a boli otvorené. Šieste vozidlo, Opel Kadet, po násilnom otvorení páchateľ odcudzil a havaroval v obci Veľká Ida na križovatke smerom k železničnej stanici. Škody budú známe až po oprave vozidiel."


Polícia už odhalila zlodeja, ktorý sa 29. júla vlámal do šiestich áut a napáchal škody za viac ako 106 tisíc korún. Obvineniam z krádeže, neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla a z poškodzovania cudzej veci čelí 18-ročný Fabián M. z Veľkej Idy.

Fotografie z miesta činu dokumentujú, že vozidlá, v prípade vrátnice č. 1, stáli mimo odstavnej plochy, na ceste obkolesenej porastom kríkov, ďaleko od dohľadu strážnej bezpečnostnej služby a kamier. Miesto pri vrátnici č. 8, kde si vodiči zvykli parkovať, nie je parkoviskom v zmysle tohto slova, navyše tu nie je nepretržitá bezpečnostná služba. Zlodejov kryla noc. Pohyb osôb nebolo možné zistiť ani z kamerového záznamu.

Ako sa snažiť podobným nepríjemnostiam vyhnúť? Gabriel Lörinc odporúča: zaparkujte autá pri vrátnici 2B (vstup do USSK). Parkoviská sú osvetlené, opatrené kamerami. Vnútrozávodnou dopravou sa každý dostane na svoje pracovisko. Možno, že to bude trvať o niekoľko minút dlhšie, ale ušetríte si rozhodne nervy i konto na bankovom účte.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...