Vyhľadávanie:

Na cesty s Dopraváčikom

Na cesty s Dopraváčikom

V rámci programu Spoločne pre región sme podporili projekt zameraný na dopravnú výchovu

V minulosti u nás fungoval dobre prepracovaný systém dopravnej výchovy detí predškolského a školského veku. Nejedna materská či základná škola mala vlastné dopravné ihrisko, na ktorom mohli ratolesti absolvovať reálny výcvik správania sa v premávke. Žiaľ, v súčasnosti je situácia iná, pôvodných fungujúcich dopravných ihrísk je ako šafranu a nové vznikajú len veľmi pomaly. Štatistiky pritom hovoria, že dopravných nehôd, ktoré zapríčiňujú deti, respektíve sú ich účastníkmi, je stále dosť.

S myšlienkou obnoviť tradíciu dopravnej výchovy pre deti z Prešova a okolia a do tohto procesu zapojiť dobrovoľných asistentov dopravnej výchovy z radov telesne postihnutých mladých ľudí, prišlo Občianske združenie Barlička. Projekt Bezpečne na cestách, bezpečne domov úspešne prezentovali v grantovom programe Spoločne pre región, ktorý každoročne vyhlasujú U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia. Získané financie použili na vytvorenie mobilného dopravného ihriska.

„S výstavbou ihriska sme začali ešte koncom marca. Terénne úpravy sme riešili svojpomocne, zapájali sa do nich zamestnanci občianskeho združenia. Samotné mobilné ihrisko pre nás vyrobila súkromná firma a taktiež sme spolupracovali s auto­školou, ktorá zaškolila mladých asisten­tov z nášho Centra mládeže Radosť,“ informovala o priebehu prác špeciálna pedagogička Lenka Eliášková, ktorá bola zároveň hlavnou koordinátorkou projektu.

Mobilné dopravné ihrisko sa nachádza v priestoroch komunitnej zá­hrady občianskeho združenia na ulici Matice slovenskej 13 v Prešove. Je vyrobené  z celtoviny a skladá sa z prenosnej zostavy križovatiek, na ktorej je znázornený priechod pre chodcov, kruhový objazd, železničné priecestie, hlavná a  vedľajšia cesta. Súčasťou je aj desať veľkých dopravných značiek umiestnených na kužeľoch a jeden semafor. Občianske združenie zakúpilo detské odrážadlá, kolobežky, chrániče, reflexné vesty, prilby, trenažér a ďalšie komponenty. Výhodou ihriska je jeho flexibilita. Tým, že je mobilné, dá sa jednoducho rozložiť a zložiť a uplatní sa v exteriéri aj interiéri.

Dopravné ihrisko kompletne dokončili začiatkom tohto mesiaca a jeho slávnostné uvedenie do prevádzky sa uskutočnilo 6. júna. „Otvorenie prebiehalo vo veselej atmosfére s veľkými očakávaniami, kde bolo ťažké rozlíšiť, či sa na jeho uvedenie do prevádzky viac tešíme my zamestnanci, alebo deti. Okrem členov občianskeho združenia boli na otvorení prítomní aj zástupcovia firmy a autoškoly, ktorí sa podieľali na realizácii tohto projektu. Ako prvé si dopravné ihrisko vyskúšali deti z Materskej školy Kráľovnej pokoja v Prešove a žiaci z našej Súkromnej praktickej školy,“ opísala priebeh slávnostného otvorenia Lenka Eliášková. Dopravné ihrisko nesie názov Dopraváčik.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...