Vyhľadávanie:

Na dôchodok by sme sa mali pripravovať sami

Na dôchodok by sme sa mali pripravovať sami

Na slovíčko s viceprezidentom pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslavom Kiraľvargom

 

Doplnková dôchodková spoločnosť STABILITA oslávi koncom roka už 20. výročie svojho pôsobenia. Nielen o začiatkoch, ale aj o zmysle a potrebe dôchodkového zabezpečenia, o benefitoch a o úlohe zamestnávateľa v tomto systéme sme sa rozprávali s viceprezidentom pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania Miroslavom Kiraľvargom, ktorý stál pri samotnom zrode Stability a pri jej prvých krokoch.

» Spomínate si ešte na samotné začiatky? Čo viedlo vedenie vtedajších železiarní vstúpiť do tohto projektu, ktorý na Slovensku v tom čase nemal žiadne zázemie ani históriu?

Pokiaľ si dobre pamätám, tak vtedajšie vedenie tento projekt „lídrovalo“ v spolupráci s ďalšími šiestimi spoločnosťami. Všetci predstavitelia týchto zakladateľov to riešili ako súčasť svojho sociálneho programu, teda budúcich benefitov pre svojich zamestnancov a zamestnancov ďalších zamestnávateľov, ktorí od vzniku Stability v decembri 1997, vstúpili do tohto doplnkového dôchodkového systému v spolupráci so Stabilitou.

» Dostať do systému nových zamestnávateľov bol na začiatku veľký problém. Postupom času sa situácia ale výrazne menila. Ako vy dnes vnímate rolu zamestnávateľa v tomto systéme?

Začiatky sú väčšinou ťažké. O to viac, ak ponúkate produkt, ktorého benefit je v horizonte desiatok rokov. To platí pre akékoľvek poistenie, resp. sporenie, pokiaľ nie je povinné. No a úplne povinným to nie je ani teraz. Avšak, v súčasnosti nielen zamestnávatelia, ale aj samotní zamestnanci o tomto systéme a produkte už vedia omnoho viac a vidia jeho zmysel.

Kiežby sa potreba dodatočného sporenia na dôchodok, hlavne pre mladých ľudí, odrážala aj v legislatíve, ktorá by ich k tomu mala motivovať. Veď starneme všetci aj bez vlastného pričinenia, ale dôchodok by sme si mali aj sami pripravovať.

» Spoločnosť U. S. Steel Košice je jedným z najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Zapojenie takéhoto podniku do systému si vyžaduje pomerne veľké náklady. Vieme sa pozrieť na tento fakt aj optikou čísel? Koľko železiarov si na dôchodok sporí a koľko mesačne či ročne prispieva zo svojich zdrojov na tento produkt firma?

Viac ako 90 % našich zamestnancov je zapojených do tohto typu dôchodkového sporenia. Zamestnancom, ktorí sa rozhodli zúčastniť programu doplnkového dôchodkového sporenia, spoločnosť prispela na toto sporenie sumou do výšky 1,6 % z účtovanej mesačnej mzdy.

» Práve príspevok zamestnávateľa je silný, ak nie vôbec najsilnejší argument pre tretí pilier. Popri vlastných príspevkoch a zhodnoteniach tvorí štatisticky v priemere takmer 40 % z celkových dôchodkových úspor. Máte pocit, že sa Slováci dostatočne zodpovedne stavajú k príprave na svoj budúci dôchodok?

Súhlasím s vami. Príspevok zamestnávateľa by mal byť vysoko motivujúcim pre každého zamestnanca, prečo by si  mal vybrať tento typ sporenia na dôchodok. Stačí sa na to pozrieť úplne pragmaticky – ak ja dám do Stability na svoj osobný účet iba 10 eur a môj zamestnávateľ mi dá takú istú sumu, mám okamžité zhodnotenie svojich 10 eur o 100 %. A navyše tieto vklady sa naďalej investujú a zhodnocujú na kapitálových trhoch, čo ale podlieha prísnej kontrole Národnej banky Slovenska. Mne osobne sa takéto sporenie veľmi páči.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...