KONTAKT  |    _eng _sk

Na Lajošku trochu inak
           



Pridané: 14.12.2016
Autor: Eva DUČAIOVÁ
Kategória: 23/2016

Ku chate Lajoška sa väčšina turistov vydáva z Jahodnej po červenej značke. Ak si ale chceme užiť výstup tichým lesom v tomto zimnom období, začneme náš výstup v Košickej Belej. Je náročnejší a dlhší ako z Jahodnej, ale vynahradí nám vynaloženú námahu. Žltá značka vychádza spod kostola. Poza obchod sa po schodoch a cez hlavnú cestu dostávame do lesa a ihneď stúpame. Široká lesná cesta nás vedie lesom a krásnymi romantickými lúčkami obkolesenými prastarými stromami rozprávkových tvarov, senníkmi pre lesnú zver a posedmi až k pamätníku československých legionárov (1919) na Železnom vrchu. Po zaslúženom odpočinku na lúke pri pamätníku pokračujeme ďalej. Tentoraz sa pozorne venujeme sledovaniu značky, aby sme nepremeškali odbočku zo širokej cesty doľava na lesný chodník. Ako stúpame vyššie a vyššie, núkajú sa nám obmedzené výhľady do dolín, ale aj na Kojšovskú hoľu a pri troche šťastia aj na vrcholky Vysokých Tatier. Žltá značka nás privedie priamo ku kaplnke na dolnom okraji lúky pod Lajoškou. Ak máme ešte chuť objavovať, potúlame sa v lese na pravom okraji lúky, kde natrafíme na niekoľko krásnych starých machom obrastených stromov a zvyšky niekdajšieho prírodného bazéna.

Po odpočinku na chate si pre návrat vyberieme jednu zo známych ciest, či už na Jahodnú alebo do Vyšného Klátova. Na celú túru budeme potrebovať cca štyri hodiny.

Empty

ODPORÚČAME

30.11.2021
Ocitne sa slovenský priemysel na európskej periférii ?
24.11.2021
Núdzový stav - cesta do práce
15.11.2021
Včera sme otvárali burzu v New Yorku
26.10.2021
Prvý úver so zelenými záväzkami symbolizuje vysadený strom

Táto stránka používa cookies

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...

  • Dôležité Vyžadované pre správne fungovanie stránky
  • Nastavenia Používajú sa na ukladanie Vašich nastavení
  • Analytika Používajú sa na analýzu návštevnosti
  • Personalizácia Používajú sa na personalizáciu obsahu