Vyhľadávanie:

Na Lajošku trochu inak

Na Lajošku trochu inak

Ku chate Lajoška sa väčšina turistov vydáva z Jahodnej po červenej značke. Ak si ale chceme užiť výstup tichým lesom v tomto zimnom období, začneme náš výstup v Košickej Belej. Je náročnejší a dlhší ako z Jahodnej, ale vynahradí nám vynaloženú námahu. Žltá značka vychádza spod kostola. Poza obchod sa po schodoch a cez hlavnú cestu dostávame do lesa a ihneď stúpame. Široká lesná cesta nás vedie lesom a krásnymi romantickými lúčkami obkolesenými prastarými stromami rozprávkových tvarov, senníkmi pre lesnú zver a posedmi až k pamätníku československých legionárov (1919) na Železnom vrchu. Po zaslúženom odpočinku na lúke pri pamätníku pokračujeme ďalej. Tentoraz sa pozorne venujeme sledovaniu značky, aby sme nepremeškali odbočku zo širokej cesty doľava na lesný chodník. Ako stúpame vyššie a vyššie, núkajú sa nám obmedzené výhľady do dolín, ale aj na Kojšovskú hoľu a pri troche šťastia aj na vrcholky Vysokých Tatier. Žltá značka nás privedie priamo ku kaplnke na dolnom okraji lúky pod Lajoškou. Ak máme ešte chuť objavovať, potúlame sa v lese na pravom okraji lúky, kde natrafíme na niekoľko krásnych starých machom obrastených stromov a zvyšky niekdajšieho prírodného bazéna.

Po odpočinku na chate si pre návrat vyberieme jednu zo známych ciest, či už na Jahodnú alebo do Vyšného Klátova. Na celú túru budeme potrebovať cca štyri hodiny.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...