Vyhľadávanie:

Na programe aj šachtág a slávnostný sprievod na Hlavnej

Na programe aj šachtág a slávnostný sprievod na Hlavnej

Baníci a hutníci z Európy sa zídu v Košiciach

Podujatie s celoeurópskym významom sa už čoskoro uskutoční v Košiciach. Po prvý raz v histórii bude naše mesto hostiteľom účastníkov 15. európskych dní baníkov a hutníkov. Uskutočnia sa o necelé tri týždne, 7. a 8. júna, pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča a bude ich sprevádzať bohatý program pre odbornú i laickú verejnosť.

Organizátormi stretnutia, na ktoré zatiaľ, k dnešnému dňu, prisľúbilo účasť už bezmála tisícšesťsto baníkov a hutníkov z európskych krajín, je Združenie baníckych spolkov a cechov Slovenska v spolupráci s Mestom Košice a ďalšími partnermi. Súčasťou podujatia bude tiež šieste stretnutie banských miest a obcí Slovenska.

Na programe európskych baníckych a hutníckych dní v našom meste bude aj medzinárodná konferencia Európske baníctvo a hutníctvo včera a dnes spojená s výstavou, ktorá sa aj za aktívnej účasti manažérov U. S. Steel Košice uskutoční 7. júna v Aule Maxima Technickej univerzity v Košiciach. Na programe bude výmena poznatkov o surovinovej politike v Európskej únii a v jednotlivých krajinách, ako aj technicko-technologické aspekty ťažby a spracovania surovín. Piatkový večer bude patriť slávnostnému otvoreniu podujatia v Spoločenskom pavilóne a šachtágu - slávnostnému prijímaniu do cechu baníckeho a hutníckeho. V sobotu 8. júna sa uskutoční slávnostná ekumenická bohoslužba v Dóme sv. Alžbety.

"Pozývame v tento deň Košičanov a návštevníkov mesta na Hlavnú ulicu, kde sa o osemnástej hodine uskutoční slávnostný sprievod účastníkov stretnutia baníkov a hutníkov z Európy. Bude sa vskutku na čo pozerať a čo obdivovať," uviedol Dušan Čellár, predseda Košického baníckeho a hutníckeho cechu. "Baníci a hutníci sa predstavia v svojich slávnostných uniformách, ktoré sú od krajiny po krajinu veľmi rozmanité a farebne pestré. Určite zaujme i nápaditý výstroj a cechové klobúky s perami. Účastníkov sprievodu, v ktorom nebude chýbať ani početná skupina železiarov z U. S. Steel Košice, budú sprevádzať tradičné banícke dychovky a spevokoly a obohatí ho aj ďalší kultúrny program."

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...