Vyhľadávanie:

Na štarte aj veľvyslanci

Na štarte aj veľvyslanci

V nedeľu, 5. októbra, odštartujú v Košiciach 85. ročník U. S. Steel Maratón a Polmaratón. V posledných dňoch počet prihlásených účastníkov tohto behu rapídne stúpa. K dnešnému dňu stúpol počet bežcov na 1643 z 32 krajín (774 v maratóne, 869 v polmaratóne). Okrem týchto dvoch behov sa však v Košiciach opäť pobeží juniorská štafeta (224 bežcov), v rámci projektu Po stopách maratónskych legiend.

V tomto roku to bude štafeta venovaná Pavlovi Kantorkovi. Celkom 1700 záujemcov aj v rodinnými príslušníkmi sa postaví na štart minimaratónu (4,2 km), súťažiť však budú na polmaratónskej trati aj inline korčuliari (200 prihlásených), firemný beh (15 štartujúcich) i handbikeri (10 účastníkov). Počet prihlásených necelé dva týždne pred štartom MMM je 3792. Okrem vytrvalcov Erica Nziokiho (osobný čas 2:10:34 h.), Kennetta Kiptooa (2:15:39 h.), Christophera Toroiticha (2:12:51 h.) a Philipa Bandaweho (2:15:27 h.) z Afriky, do Košíc príde dvojica z mála európskych bežcov, ktorá sa pokúsi čeliť tejto kvalitnej africkej špičke. Budú to Rus Alexej Veselov (2:13:35 h.) a Vladzimír Tsiamchyk z Bieloruska (2:11:38 h.).

Zo žien budú patriť k horúcim ašpirantkám na prvenstvo Valentina Delion z Moldavska (2:36:50 h.) a Poľka Dorota Ustianowska (2:38:00 h.). Na štarte maratónu nebudú v tomto roku chýbať niektoré osobnosti zo spoločenského života. Zaujímavosťou určite bude súboj dvoch veľvyslancov na Slovensku, 70-ročného Vincenta Obsitnika z USA s oveľa mladším partnerom Yong-kyu Parkom z Kórejskej republiky. Chýbať nebude ani poslanec Národnej rady SR Mikuláš Dzurinda, ktorý sa na štart maratónu postaví už sedemnásty raz s tradičným číslom 111. Z mediálneho prostredia sa na maratón prihlásili Matej Cifra "Sajfa" (moderátor FUN rádia a TV JOJ), Braňo Ondruš (bývalý moderátor TV JOJ, teraz pracovník Úradu vlády), Peter Holý (športový redaktor TV JOJ), Fedor Flašík (mediálny expert a podnikateľ) a Ivan Gabovič (kondičný tréner D. Hrbatého).

Najstarším prihláseným účastníkom je 80-ročný František Zikeš z Frídku-Místku. Pôvodne mal na polmaratónskej trati štartovať aj náš prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke, ale zranenie nohy mu to neumožňuje. Pobeží však spolu so svojím otcom Garrym v kategórii minimaratón.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...