Vyhľadávanie:

Na trati bežci i korčuliari

Na trati bežci i korčuliari

Na tlačovej konferencii k tohtoročnému 84. ročníku Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach informovali organizátori minulý týždeň aj o 5. ročníku polmaratónu na trati Košice - Seňa, ktorý sa uskutoční už v sobotu, 23. júna, so štartom o 9.30 hodine z Hlavnej ulice pri Archeologickom múzeu Dolná brána. Vlani sa po prvý raz postavili na štart okrem bežcov aj korčuliari, ktorí majú aj v tomto roku o toto podujatie na bývalej maratónskej trati z Košíc do Sene a späť veľký záujem. Organizátori preto očakávajú väčší počet štartujúcich, ktorí absolvujú polmaratónsku trať z Košíc do Sene na ceste bez obmedzenia cestnej premávky. Prihlásiť sa môžu všetci záujemcovia z radov rekreačných bežcov i korčuliarov zo zamestnancov U. S. Steel Košice aj tesne pred štartom. Od 8. hodiny sa totiž v priestoroch múzea Dolná brána začne prezentácia už prihlásených a registrovaných pretekárov. Pri prezentácii sa platí štartovné 100 korún. Novinkou tohtoročného polmaratónu bude minimaratón v Seni, kde v sprievodnom programe podujatia si deti a mládež bude môcť otestovať svoje bežecké schopnosti na trati 4,2 kilometra.

V prvých štyroch ročníkoch polmaratónu Košice - Seňa zvíťazili Lipovský, Železov, Križák a vlani Matanin, ktorý je s časom 1:09:14 h. držiteľom traťového rekordu. Medzi ženami od roku 2003 zvíťazili Albertová, Ihnátová, ktorá s časom 1:28:55 h. drží traťový rekord, a v rokoch 2005 a 2006 dvakrát po sebe vyhrala Malaya.

Organizátori MMM sa snažia od začiatku roka o dôkladnú propagáciu maratónu v Košiciach, ktorý sa uskutoční v prvú októbrovú nedeľu, (7. októbra.) V snahe pritiahnuť na štart čo najväčší počet štartujúcich bežcov, predstavili MMM na siedmich podujatiach. V apríli na Tatra Banka City maratón v Bratislave, na maratóne v maďarskom Debrecene, v rakúskom Linzi, na 39. ročníku maratónu v holandskom Enschede, v poľskej Wroclavi, v máji na 13. ročníku medzinárodného maratónu v Prahe a naposledy 9. júna na maratóne v Štokholme. Ako na stretnutí s novinármi pripomenul predseda organizačného výboru Štefan Daňo, v tomto roku sa skončí platnosť päťročného certifikátu na mestský maratónsky okruh v Košiciach. Preto sa do 15. júla musí uskutočniť nové premeranie trate.

V najbližších týždňoch sa začne rozsiahla rekonštrukcia hotela Slovan, no organizátori MMM veria, že sa priestory štartu a cieľa nebudú meniť, aby sa trať neskomplikovala. MMM však bude od tohto roku s jednou zásadnou novinkou. Mestský maratónsky okruh bude mať dva ciele: pred hotelom Slovan pre polmaratóncov a maratóncov a pre korčuliarov, vozičkárov, handbikerov na námestí Maratónu mieru, kde budú mať cieľ po 20-tich kilometroch. Potom sa už nesúťažne iba ľahkým presunom po Hlavnej ulici premiestnia pred hotel Slovan, kde sa budú môcť občerstviť. Zámer zmeny je zrejmý: predísť tlačenici v spoločnom cieli pred Slovanom.

Podobne ako vlani, aj v tomto roku je pripravený projekt štafety 42 x 1 km pre mladých bežcov z radov mládeže. Vlani to bol projekt Pocta Zabalovi, teraz to bude projekt Désiré. Mladí bežci si tak štafetovým behom po stopách maratónskych legiend budú môcť pripomenúť život, víťazstvo i odkaz víťaza košického maratónu z roku 1937 Francúza Désiré Lericheho, ktorý zomrel v koncentračnom tábore v roku 1944. V tomto roku sa v rámci tejto štafety neobjavia iba mladí bežci z Košíc, ale z celého východoslovenského regiónu, kde sa v jednotlivých okresných kolách už konajú kvalifikačné behy. Do Košíc si účasť zabezpečia piati s najlepšími časmi na jeden kilometer z jednotlivých kôl okresných miest.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...