Vyhľadávanie:

Na trhoch nám pomôžu zotrvať inovácie

Na trhoch nám pomôžu zotrvať inovácie

S novou generálnou manažérkou pre Výskum a vývoj USSE Vierou Kohútekovou o budúcnosti výskumu

V uplynulých týždňoch sa v našej firme udialo niekoľko personálnych zmien. Jednou z nich bolo vymenovanie Viery Kohútekovej do funkcie generálnej manažérky pre Výskum a vývoj USSE. Bývalá riaditeľka pre povlakované a finálne výrobky v rozhovore pre Oceľ východu načrtla pracovné úlohy a výzvy, s ktorými sa musí popasovať, akú rolu bude zohrávať výskum v budúcnosti, či s kým sa črtá nová spolupráca.

Do pozície generálnej manažérsky pre Výskum a vývoj USSE ste nastúpili 1. augusta. Aké úlohy na vás čakali po prevzatí funkcie?

Nielen na výskume, ale na celom úseku viceprezidenta pre inžinierske činnosti a inovácie, sa v uplynulých týždňoch udialo viacero personálnych zmien. Niektorí kolegovia zmenili pracovné pozície alebo prešli do iných útvarov. Navyše, dovolenkové obdobie je v plnom prúde a mnohí ľudia čerpajú dovolenky. Mojou prvoradou úlohou bolo preto zabezpečiť chod výskumu, aby sme aj po týchto zmenách dokázali zabezpečiť podporu výrobným prevádzkam, technickému servisu zákazníkom a pracovať na úlohách, ktoré sa od nás očakávajú. Prioritou do najbližších dní až týždňov je spoločne s kolegami pripraviť stratégiu výskumu. Čomu sa chceme v budúcnosti venovať, aké výrobky a technológie plánujeme vyvíjať, teda stanoviť si priority. Taktiež musíme definovať, koľko času budeme venovať podporným činnostiam pre prevádzky a koľko novým výskumným projektom. So stratégiou tiež súvisí prístrojové vybavenie v našich laboratóriách. Podľa nej budeme pripravovať modernizáciu laboratórií a plánovať nákup nových prístrojov.

Zdôrazňujete stratégiu výskumu, ktorá je úzko prepojená so stratégiou celej spoločnosti. Akú úlohu bude z vášho pohľadu hrať v našej firme v budúcnosti?

Pre výskum ostáva kľúčové prinášať nové výrobky a technológie, s ktorými máme šancu uspieť a udržať sa na trhoch aj v budúcnosti. Inovácie sú základom každej úspešnej firmy.

Novú iniciatívu zameranú na inovácie sme naplno rozbehli začiatkom roka. Doteraz ste boli vedúcou osobnosťou tímu pre pocínovaný materiál. Povediete ho aj po nástupe do pozície generálnej manažérky?

Áno, ostávam v tíme aj naďalej. Požiadal ma o to hlavný koordinátor inovačných procesov Viliam Gašpar. Väčšina našich projektov je už rozbehnutá a vykazujú prvé prínosy. Na konci roka našu činnosť prehodnotíme. Potom sa uvidí, ako budeme pokračovať.

Naši výskumníci často spolupracovali s kolegami z USA a pre americké prevádzky riešili rôzne úlohy. Bude spolupráca pokračovať aj naďalej? S ktorými ďalšími inštitúciami vidíte potenciál na spoluprácu?

Cieľom je samozrejme spolupracovať aj naďalej. Ešte keď som bola riaditeľkou pre povlakované a finálne výrobky, s americkými kolegami sme mali veľmi dobré vzťahy. Verím, že naša spolupráca sa bude prehlbovať. Máme pravidelné konferenčné hovory, intenzívne komunikujeme a spolupracujeme na činnostiach, ktorými sa zaoberáme. Čo sa týka ďalších inštitúcií, našimi dlhoročnými partnermi sú Technická univerzita v Košiciach a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, hlavne Prírodovedecká fakulta. Spolupracujeme aj so Slovenskou akadémiou vied. Na „savke“ nedávno otvorili výskumné centrum progresívnych materiálov a technológií PROMATECH s novými a kvalitne vybavenými laboratóriami. Vidím tu veľký potenciál spolupráce, pretože majú zariadenia, ktoré sa u nás nenachádzajú.

A čo zahraničie?

Snažíme sa spolupracovať aj so zahraničím. Sme napríklad členmi technickej pracovnej skupiny TP4, združujúcej výrobcov pocínovaných plechov v Európe. Okrem nás tam patria ArcelorMittal, ThyssenKrupp a TATA Steel. S nimi spolupracujeme v oblasti vývoja technológie bezchrómovej pasivácie. Doterajšia, ktorá využíva šesťmocný chróm, bude od 21. septembra 2017 v Európskej únii zakázaná. S našimi partnermi si vymieňame informácie, výsledky testov a spoločne pracujeme na alternatíve. Prostredníctvom TP4 sme získali kontakty napríklad na Institut Nehring v Nemecku. V súčasnosti sa snažíme nadviazať spoluprácu s Centro Sviluppo Materiali v Taliansku.

V ktorej oblasti v rámci U. S. Steel Košice by sa mal výskum angažovať najviac?

Pokrývame celý výrobný tok. Priestor na zlepšovanie je rovnako v prvovýrobe aj pri finalizácii našich výrobkov. V prvovýrobe sú to najmä projekty zamerané na technológie, ktoré zmenšia dopad na životné prostredie a znížia výrobné náklady. Pre finišing je to vývoj výrobkov s vysokou pridanou hodnotou, nové akosti, napríklad vysokopevné ocele pre automobilový priemysel či progresívne vysokopevné dynamo ocele pre vysokofrekvenčné aplikácie. Alebo napríklad už spomínaná bezchrómová pasivácia. To sú pre nás najväčšie výzvy. Pre úspešný vývoj je nevyhnutná tiež úzka spolupráca s našimi zákazníkmi.

Mohli by ste na záver povedať, aké je želanie novej šéfky výskumu?

Želám si, aby výskum ostal lídrom v oblasti prinášania moderných inovatívnych riešení, ktoré budú prínosné pre firmu a zaujímavé pre našich zákazníkov. Aby nám pomáhali zlepšovať naše postavenie na trhoch. Je to však beh na dlhú trať, ktorý si vyžaduje čas.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...