Vyhľadávanie:

Nadácia U. S. Steel Košice už 20 rokov podporuje Košickú organizáciu vozičkárov

Nadácia U. S. Steel Košice už 20 rokov podporuje Košickú organizáciu vozičkárov

Košická organizácia vozičkárov – Nezávislý život je neziskové občianske združenie, ktoré sa od svojho vzniku v roku 1998 zameriava na budovanie samostatného života občanov s ťažkým telesným postihnutím a ich integrácie do spoločnosti.  Prvotnou a hlavnou myšlienkou bolo odstraňovanie bariér a vybudovanie integrovanej bezbariérovej prepravy pre ťažko telesne postihnutých občanov.

Takmer od svojho vzniku podporuje činnosť združenia Nadácia U. S. Steel Košice. Finančná podpora je použitá najmä na servis a poistenie vozidiel a vlani čiastočne aj na kúpu prenosného schodolezu.

„Máme 2 vozidlá určené na bezbariérovú prepravnú službu (1 vozidlo so zdvíhacou plošinou, 1 vozidlo s mechanickou plošinou). Sú využívané v náročnej mestskej preprave.  A aj keď sú technicky dobre vybavené, stretávame sa s iným závažným problémom, ktorým je cesta klienta k vozidlu. Často je to komplikovaný proces kvôli rôznym bariéram ako je schodište k výťahu alebo k bytovému domu. Naši klienti sú ťažko telesne postihnutí a aj seniori. Schodolez  je veľkou pomocou a uľahčuje presun klienta od dverí domova až k vozidlu. Rovnako je to aj otázka bezpečnosti a pomoci samotnému vodičovi vozidla,“ hovorí Andrea Sojčiaková z Košickej organizácie vozičkárov.

Ako dodáva,  s klientmi si za tie roky vytvorili mnohé vzťahy,  pretože spoločne s nimi trávia určitý čas. Je to veľa životných príbehov, ktorých sa stali súčasťou. Nie raz sa stáva, že nad rámec svojich povinností vyzdvihnú napríklad lieky z lekárne, pomôžu s nákupom, vyhľadajú potrebné informácie na internete, vyplnia tlačivo, hľadajú náhradné bývanie, či kontaktujú úrady a inštitúcie v snahe nájsť východisko z problému.

Služby Košickej organizácie vozičkárov môžu využívať  všetci ťažko telesne postihnutí občania v Košiciach a okolí, ktorí si požiadajú o túto sociálnu službu Mesto Košice (schválenie odkázanosti na sociálnu službu), alebo občania s ŤZP odkázaní na individuálnu prepravu (UPSVaR) a všetci imobilní občania, ktorí potrebujú individuálnu prepravu.

„Našimi klientami sú aj zamestnanci, alebo seniori – bývalí zamestnanci železiarní a ich rodinní príslušníci. Pomáhame napríklad pri preprave pracovníkovi  U. S. Steel  pri prevoze otca do zdravotníckych zariadení, bývalý zamestnanec využíva naše služby pri preprave na pravidelné lekárske vyšetrenia, rehabilitáciu a podobne. V čase pandémie COVID-19  využili možnosť očkovacieho centra vo Vstupnom areáli  aj naši zamestnanci, ich rodinní príslušníci a rovnako aj naši klienti. Polikliniku vo Vstupnom areáli navštevujú aj bývalí zamestnanci U. S. Steel, ktorí sú už v dôchodkovom veku a majú problém s mobilitou. Ponúkame možnosť vzájomnej spolupráce a možnosť využitia našej prepravnej služby,“ povedala Andrea Sojčiaková.

Kontakt:

Košická organizácia vozičkárov - Nezávislý život
Peter Baranič
0903 630 970
0907 066 844

kovnzbaranicova@centrum.sk

                 

 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...