Vyhľadávanie:

Nie je to pomoc, len normálna, ľudská spolupatričnosť

Nie je to pomoc, len normálna, ľudská spolupatričnosť

Dnes o 11.00 sa uskutoční virtuálne stretnutie dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú a angažujú sa v pomoci ukrajinským utečencom.

Stretnutia sa nebude môcť zúčastniť Ondrej Borovský z DZ Vysoké pece, ktorý sa s nami o svoje skúsenosti podelil prostredníctvom e-mailu: „Moja pomoc utečencom bola vlastne nie mojou pomocou, ale pomocou mojej rodiny. Po začiatku vojny som povedal manželke a deťom, že máme veľký dom a môžeme prijať jednu rodinu. Oni následne všetko realizovali. Cez prijatie rodiny z Charkova až po vybavenie potrebných formalít na úradoch, umiestnenie 6 ročného dievčatka do škôlky a nájdenie práce 17 ročnému chlapcovi. Ich mama má od dnes sľúbenú prácu na krátkodobý úväzok.

Malá Nasťa si ihneď obľúbila domáceho miláčika Borovských. 

Keď štát následne oznámil, že bude poskytovať príspevok na ubytovanie, tak ten sme sa rozhodli dať v predstihu im lebo ich hrivny nemajú hodnotu a potrebujú si kúpiť základné veci ako spodná bielizeň,  obuv a pod. Kým nebudú mať stabilný prijem a nenájdu si podnájom, tak budeme takto postupovať ďalej , sme toho názoru, že štát by mal tiež takto postupovať a smerovať financie im, keďže ľudia nie pre peniaze im poskytli útočisko.  Keďže to štát neurobil, tak to takto robíme my, až do momentu, kým nebudú mat vlastný stabilný príjem a neosamostatnia sa. Chcú si nájsť vlastný podnájom a žiť na Slovensku a snažia sa pomáhať ako môžu, aby sa necítili ako nejaká príťaž.  Na inú formu pomoci mi momentálne už nevychádza čas, ale aspoň takto pomáhame a vlastne to ani nie je pomoc, len normálna ľudská spolupatričnosť.
Držím palce a obdivujem všetkých dobrovoľníkov, ktorí na úkor vlastného času pomáhajú, či na hraniciach alebo priamo v mestách, tým nešťastným ľudom a ukazujú že Slováci sú omnoho lepší ako si myslíme z toho, čo vidíme v bežnej realite.“

Ak sa podieľate ako dobrovoľníci na pomoci utečencom a chcete sa zúčastniť nášho virtuálneho stretnutia dnes o 11.00, kontaktujte Eriku Linkeschovú: 0917 731 043, elinkeschova@sk.uss.com.

Titulná fotografia: Rodinka z Charkova plánuje začať nový život na Slovensku, foto Lucia Borovská.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...