Vyhľadávanie:

Najväčší záujem o duálne vzdelávanie

Najväčší záujem o duálne vzdelávanie

Stredná odborná škola Košice – Šaca otvorila svoje brány verejnosti

„Bola to dobrá voľba,“ tvrdia svorne maturanti Vladislav Vavrák a Marek Čižmár majúc na mysli svoje a určite aj rodičovské rozhodnutie spred štyroch rokov, keď si spomedzi širokej ponuky stredných odborných škôl vybrali práve tú šačiansku. Čochvíľa tu zložia skúšku dospelosti a svet im otvorí veľké možnosti. Záleží len na nich, ako ich využijú. I na tom, či sa napokon rozhodnú spojiť svoju budúcu profesionálnu kariéru so železiarňami,  kde v ostatnom čase strávili na prevádzkovej praxi kopu času. Vravia, že skúsenosti, ktoré vo fabrike zatiaľ nadobudli, stoja za to. Vo štvrtok 7. februára 2019, keď partnerská Stredná odborná škola v Košiciach – Šaci, ktorá vychovala pre potreby huty od čias svojej existencie už tisícky hutníkov, operátorov, zámočníkov, elektrikárov, mechanikov, či elektrotechnikov, otvorila svoje dvere dokorán, patrili aj oni k sprievodcom dávajúcim vedieť všetko podstatné o tom, čo na budúcich  študentov v Šaci čaká. Napokon, aj o možnom uplatnení v košickej „juesstilke“ v budúcnosti, samozrejme, po úspešnom ukončení štúdia sa mohli deviataci, ktorí sem prichádzali odpoludnia i poobede z okolitých základných škôl hromadne v autobusoch, ale aj spolu s rodičmi, dozvedieť omnoho viac aj od zástupcov fabriky. A ak sa hneď rozhodli  zapojiť do programu duálneho vzdelávania, na ktorom participuje škola s hutou, dostali všetky potrebné informácie z prvej ruky.

„V škole bolo živo až do neskorých popoludňajších hodín,“ potvrdil konzultant útvaru Nábor a výber Dušan Malindžák. „Prišli sami i s deťmi aj naši kolegovia z fabriky, ďalšiu skupinu tvorili rodičia z radov zamestnancov dodávateľských firiem, ale aj bývalí žiaci školy, ktorí prišli už so svojimi synmi. Pri prezentácii U. S. Steel Košice sa zaujímali hlavne o možnosti duálneho vzdelávania a ako sa správne prihlásiť.  Najčastejšia otázka?  Ktorý odbor na tejto škole by ste mi najviac odporúčali? Alebo: V ktorých prevádzkach U. S. Steel Košice  si nájde uplatnenie absolvent toho či onoho odboru? Ale, samozrejme, pýtali sa aj na štipendium. Myslím, že sa škola návštevníkom páčila. V skupinkách, v sprievode starších žiakov prešli postupne  všetky odborné i počítačové učebne, dielne, priestory Centra odborného vzdelávania i športové zariadenia.“

Tohtoročný prvý deň otvorených dverí Strednej odbornej školy v Košiciach – Šaci, ktorý navštívilo približne dvesto žiakov a ich rodičov, zatraktívnilo aj bezplatné darcovstvo krvi v pojazdnej transfúznej stanici. Pustiť žilou si nechali tak pedagógovia, ako aj študenti.                 

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...