Vyhľadávanie:

Najviac kritiky sa ušlo parkoviskám

Najviac kritiky sa ušlo parkoviskám

Záľaha snehu neobišla ani U. S. Steel Košice

Kým Košiciam Perinbaba nadelila snehovú záľahu iba v ostatných dňoch, železiarom venuje svoju "priazeň" už od 20. decembra. "Sneží stále, aj keď nie rovnako intenzívne," potvrdil majster údržby ciest cestnej dopravy divízneho závodu Doprava Imrich Bernát. "Kým počas vianočných sviatkov v meste sneh ešte nebol, my sme pluhovali, posýpali. Devätnásť ľudí sa v päťzmennej prevádzke strieda nepretržite." Neveľký tím má na starosti viac ako 40 kilometrov hlavných ciest U. S. Steel Košice spolu s prístupovou komunikáciou a mimoúrovňovou križovatkou, priľahlé chodníky a tiež parkovisko pri vrátnici č. 3. Práve spomínané parkovisko je v týchto dňoch terčom kritiky mnohých vodičov. Cestárom vyčítajú nedostatočné odstraňovanie snehu.

"Parkovisko je nepretržite obsadené, čo sťažuje odpratávanie," vysvetlil vedúci prevádzky Cestná doprava Martin Kiraľvarga. "V minulosti, aby sme mohli začať s čistením, museli sme časť parkoviska ohradiť páskou. Niektorí zamestnanci ju však pretrhli a odstavovali motorové vozidlá svojvoľne, čo čistenie komplikovalo. Preto sme teraz požiadali o spoluprácu SBS, ktorá parkovanie koordinovala tak, aby bola aspoň časť plochy voľná. V pondelok, 7. januára, približne o 14. hodine, nás kontaktovali, že časť parkoviska uvoľnili, respektíve prichádzajúce vozidlá nasmerovali na iné miesta. Zamestnanci z údržby ciest mohli začať čistiť. Tento postup budeme využívať aj naďalej."

Dopravári majú k dispozícii tri posypové vozy s pluhom vpredu a štyri traktory - jeden z nich so soľničkou a tri so závesnými pluhmi. Čistia len mechanicky, na ručné čistenie nemajú dosť ľudí. Ani mechanizmy sa všade nedostanú. Bránia im v tom zvodidlá, živé ploty pri chodníkoch. Miestami je tak aj viac ako polmetrová kopa odhrnutého snehu.

"Robíme, čo môžeme," konštatoval Bernát. "Našou prvoradou úlohou je zabezpečiť, aby sa zamestnanci dostali na svoje pracoviská, teda umožniť bezproblémovú premávku vnútrozávodnej dopravy. Málokto vie, že denne riešime aj množstvo urgentných telefonátov z divíznych závodov o pomoc. Niekde sa nevedia kvôli množstvu snehu dostať do výrobných hál, inde musíme vyťahovať zapadnuté kamióny..." Ak sa objaví čo len trochu voľnejšie miesto, snažia sa poslať na cesty aspoň jeden nakladač, ktorým sneh z komunikácií odvážajú. Len pre zaujímavosť. Naloženie a vývoz snehu na ceste od vstupného areálu po valcovne trvalo jednu pracovnú zmenu.

Kritike, aj keď miernejšej ako v prípade parkoviska pri vrátnici č. 3, sa nevyhlo ani nové parkovisko za budovou Vonkajších vzťahov. Aj tamojší motoristi neboli spokojní s odpratávaním snehu. Údržbu všetkých parkovísk pri vstupnom areáli má na starosti Hospodárska správa U. S. Steel Košice.

"Zodpovedáme za tieto parkoviská a tiež za údržbu parkovísk a chodníkov vo vstupnom areáli, nástupíšť električiek a autobusov, za parkoviská a cesty pri budovách ITES, Mechanika II., šatňa Štrkovisko, Vzdelávacie centrum, Tréningové centrum, K1, Ferrostav, unimobarak pri OBP, za budovu Bezpečnosti práce, parkovisko pri SBS i budove Nákupu," vymenoval vedúci odboru Ján Janeček. "Odhŕňanie snehu zabezpečujeme zmluvne prostredníctvom firmy DIW Service. Poradie na odstraňovanie snehu pri kalamitných situáciách určujeme operatívne a odpratávanie snehu zabezpečujeme postupne."

Cestári doteraz spotrebovali pri údržbe ciest a chodníkov už približne sto ton posypovej soli a viac ako 450 ton štrku.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...