Vyhľadávanie:

Náklady na energie zaberajú v oceliarskom biznise tretie miesto

Náklady na energie zaberajú v oceliarskom biznise tretie miesto

Nečudo, že náklady na energie patria u producentov ocele na celom svete medzi najdôležitejšie oblasti záujmu. Veď predstavujú dvadsať i viac percent z celkových nákladov ich biznisu. Mnohé programy tak smerujú do hľadania čo najúspornejších riešení a znižovania nákladovej položky, ktorá je v oceliarskom priemysle treťou najväčšou. Veľa o nich vie riaditeľ pre inovácie a energetickú stratégiu Ladislav Horváth z tímu viceprezidenta pre energie, environment a technické inšpekcie,  ktorý pred časom vyše dva roky pôsobil vo World Steel Association, kde mal na starosti celosvetový projekt zameraný na zvýšenie energetickej efektívnosti v hutníckych firmách. Minulý týždeň v utorok, 23. februára, priblížil problematiku energetickej náročnosti hutníckeho priemyslu na rovnomernej prednáške, ktorú pre záujemcov z košickej oceliarne pripravila Ženská sieť U. S. Steel Košice Women's Network. 

Zaoberať sa problematikou znižovania energetickej náročnosti výroby ocele je pre nás doslova nutnosťou a výzvou aj z iného uhla pohľadu, uviedol v jednom zo svojich vstupov viceprezident pre energie, environment a technické inšpekcie Vladimír Jacko.  V náročných trhových podmienkach na otvorenom obchodnom teritóriu starého kontinentu, ktoré v ostatnom čase ešte viac sťažuje import lacnej čínskej ocele, musíme udržať svoje podnikanie a ostať konkurencieschopnými.

Energetická problematika spadá v košickej oceliarni do kompetencie úseku viceprezidenta pre energie, environment a technické inšpekcie, ktorý sa zaoberá plánovaním nákupu elektrickej energie a zemného plynu pre fabriku, analýzou možností zníženia energetickej náročnosti výroby ocele, z ktorej už vzišli viaceré krátkodobé i dlhodobé projekty, ďalej mesačnými uzávierkami spotrieb energií, ako aj analýzou možností získania  dotácií z európskych fondov pre energetické a environmentálne projekty v U. S. Steel Košice. Celý tím prispel a prispieva do snaženia v rámci transformácie Carnegie, naša cesta mnohými významnými energetickými projektmi. Pridať sa môže každý, zdôraznil Ladislav Horváth a svoje nápady adresovať aj na energy@carnegie.sk. V svojej prednáške na konkrétnych príkladoch rozobral jednotlivé aspekty energetickej náročnosti výroby aglomerátu, surového železa, ocele, v rámci ktorej najväčšiu položku tvoria náklady vynaložené na výrobu surového železa, a porovnal ich s referenčnými hodnotami z worldssteel. Zmienil sa tiež, okrem iného, aj o vplyve a načasovaní inštalácie energeticky úsporných technológií na celkovú energetickú náročnosť výroby ocele, ozrejmil skladbu potenciálnych úspor energetických médií. Obchodovanie s energiami, problematiku ich nákupu, predaja, poskytovania podporných služieb, ale aj implementácie energetickej legislatívy v U. S. Steel Košice zasa priblížila  Andrea Ábelová z útvaru riaditeľa pre riadenie energetickej efektívnosti.

Energetické témy rozprúdili živú diskusiu.  Hovorilo sa aj o pripravovaných novinkách v slovenskej legislatíve súvisiacich s energetickou hospodárnosťou budov, tepelných stratách domov, príprave stavieb, ktoré treba detailne naplánovať, energetických štítkoch spotrebičov, ale napríklad aj o probléme spotreby pitnej vody, ktorá  je vo fabrike na úrovni 311 tisíc litrov za hodinu. Zdôrazňovať potrebu jej šetrenia je skutočne namieste. Dlho už lacná nemusí byť, musíme sa environmentálne správať,  jej zásoby  na našej planéte klesajú, cena bude stúpať, zhodli sa diskutujúci.

Ak sa chcete dozvedieť zaujímavé tipy Ladislava Horvátha a možnosti šetrenia energií doma i v kanceláriách firmy prečítajte si budúce vydanie Ocele východu.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...