Vyhľadávanie:

Náš reprezentant v Himalájach

Náš reprezentant v Himalájach

Slovenský horolezecký spolok JAMES organizuje v týchto dňoch expedíciu pod názvom Karakoram 2008. Zmyslom a cieľom tejto expedície je umožniť slovenským, predovšetkým mladším, špičkovým alpinistom realizovať ich športové ciele v lezecky celosvetovo uznávanej oblasti, kde je možné robiť najnáročnejšie výstupy skalného aj kombinovaného charakteru. Nové terény si môžu odskúšať aj športovci s menšími skúsenosťami v najvyšších veľhorách sveta. Výber padol na oblasť Charakusa Valley, kde sú zároveň náročné, čisto skalné bigwally (vysoké skalné steny), zväčša špárového charakteru až do výšky 6500 m, ale aj veľmi vážne alpinistické výzvy ako sú Kapura, K7, až po jednu z najvyhlásenejších himalájskych výziev súčasnosti - severnú stenu sedemtisícovky K6, ktorá zatiaľ úspešne odoláva pokusom všetkých najlepších horolezcov súčasnosti.

Dolina Charakusa sa nachádza v severovýchodnej časti Pakistanu, v regióne Hushe a sprístupnili ju až v rokoch 1983 - 84. Dôvodom je blízkosť regiónu Siachen v oblasti Kashmir, ktorý je známy vojnovým konfliktom medzi Indiou a Pakistanom. Východiskom pre prístup do doliny je dedina s rovnakým názvom (dostupná zo Skardu). Je orientovaná smerom na východ a západ, prechádza ňou ľadovec Charakusa. Na východe ju uzatvá­ra reťaz sedemtisícových vrcholov K7 - Link Sar - K6.

Zameranie 12-člennej výpravy špičkových horolezcov z radov reprezentačných družstiev a ďalších výkonných a skúsených alpinistov je veľmi široké. Preto medzi cieľmi figurujú extrémne skalné výstupy v stenách vyšších ako 1000 metrov, prvovýstupy aj opakovania skalných bigwallov alpským štýlom (Badal, Beatrice Peak, Fathi Brakk). Medzi najvážnejšie kombinované ciele patria výstupy v 2500 metrov vysokej západnej stene K7 (6934 m), v severnej stene Kapury (6544 m), až po obávanú severnú stenu K6 (7281 m).

Expedícia sa začína dnes, v stredu 11. júna, a potrvá až do 31. júla 2008. Z toho viac ako dva týždne potrvá transport do základného tábora a späť. Dĺžka pobytu priamo v lezeckej oblasti je prispôsobená náročným cieľom a viac ako 5 týždňov prežijú členovia v základnom tábore vo výške okolo 4200 m nad morom. Výprava sa presunie do Pakistanu letecky linkou Viedeň - Doha - Islamabad. Ďalší transport a pobyt v základnom tábore zabezpečuje spoľahlivá agentúra Blue Sky Tours. Z Islamabadu po Karakoram Highway do Skardu, terénnymi autami do Hushe a tri dni peši s pomocou domorodých nosičov do základného tábora v údolí Charakusa Valley.

Členom tejto jedinečnej expedície je aj náš zamestnanec z U. S. Steel Košice Slavomír Mitro, ktorý pracuje na úseku BSCe. Nominovali ho ako člena reprezentačného B družstva.

"So svojimi lezeckými partnermi Vlastimilom Pšenkom z Martina a Marekom Repčíkom zo Žiliny sa pokúsime o prelezenie 1300 metrov dlhej, čisto skalnej cesty z názvom Zedgeway to Heaven obtiažnosti 7c, ktorú zliezla minulý rok belgicko-poľská výprava, na jeden zo satelitov K7 Nafees Cap. Ide o viacdňové skalné lezenie špárového charakteru vo výške 5000 až 6000 m a bude to moje prvé pôsobenie v takejto nadmorskej výške," povedal Oceli východu S. Mitro pred odchodom.

S horolezectvom začínal v roku 1994 a to najprv v skalných oblastiach v okolí Košíc, neskôr liezol nielen na území Slovenska, ale aj v zahraničí. Konkrétne v Španielsku, Česku, Chorvátsku, Taliansku, Rakúsku a Švajčiarsku. Od roku 2000 sa venuje aj pretekárskemu lezeniu a bolderingu, kde sa v rámci Slovenského pohára roku 2004 umiestnil v celkovom poradí na 6. mieste. Svoje lezecké pôsobenie presunul od roku 2005 do horského, "viacdĺžkového" lezenia vo Vysokých Tatrách a Alpách. Za "viacdĺžkové" a horské lezenie na Kazalnicu, kde spolu s M. Balážom urobil prvé opakovanie 18-dĺžkovej cesty Wedrovka dusz z poľskej strany Vysokých Tatier, ďalej za lezenie v chorvátskej Paklenici tiež prvej opakovanej desaťdĺžkovej cesty Spider na Aniči Kuk v roku 2006 s R. Lukáčom a za prvý slovenský prelez sedemdĺžkovej cesty Kleopatra v roku 2007 spolu s V. Pšenkom vo Wendene, v švajčiarskych Alpách, ho ocenili bronzovou karabínou.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...