Vyhľadávanie:

Naši sa medzi konkurenciou nestratili

Naši sa medzi konkurenciou nestratili

Poznáme víťazov národného kola medzinárodnej súťaže EKO 2011

Na akademickej pôde Technickej univerzity v Košiciach sa 27. októbra uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie národného kola medzinárodnej súťaže EKO 2011. Deviaty ročník súťaže, ktorej cieľom je podporovať činnosti zamerané na ochranu a zlepšovanie životného prostredia na Slovensku, v Českej republike a v Poľsku, podporila ako už tradične aj spoločnosť U. S. Steel Košice.

"Do súťaže, ktorú v týchto dňoch vyhodnocujú aj v Českej republike a Poľsku, bolo možné prihlásiť projekty a práce realizované v období od 1. januára 2010 do 31. júla 2011," konštatoval v úvodnom príhovore dekan Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach Peter Horňak a uviedol, že všetky prihlásené riešenia splnili požadované kritériá. "Hodnotili sme pätnásť projektov, ktoré sú už tradične na vysokej odbornej úrovni a preto sa medzi ich autormi veľmi ťažko hľadali víťazi." Prorektor pre vzdelávanie Technickej univerzity v Košiciach Pavel Raschman ocenil myšlienku environmentálnej súťaže i to, čo jej aktéri, študentov nevynímajúc, robia pre zlepšovanie životného prostredia.

V kategórii Organizácie a zamestnanci organizácií získala prvé miesto a postup do medzinárodného kola súťaže, ktoré sa v tomto roku uskutoční v Poľsku, Miriam Ťahúňová, ktorá riešila problematiku sanácie odkaliska Kalové pole ZSNP, a.s. Žiar nad Hronom. Mimoriadne dobre sa darilo v tejto kategórii aj košickým oceliarom. Druhé miesto obsadil Jaroslav Parnahaj z dcérskej spoločnosti Refrako s projektom Ekologická plastická hmota na upchávanie odpichových otvorov vysokých pecí. Tretia priečka patrí tímu Daniel Kacír, Ján Socha a Roman Gburík z Výskumu a vývoja USSE, ktorí do súťaže prihlásili projekt Odbúravanie fenolov z výrobného procesu pri pocínovaní v spoločnosti U. S. Steel Košice. Čestné uznanie za Laboratórne hodnotenie použitia biomasy pre výrobu aglomerátu U. S. Steel Košice získali ich kolegovia z Výskumu a vývoja USSE Alica Mašlejová, Rudolf Želinský, Ján Tomáš a Peter Vlašič.

V kategórii Študenti vysokých škôl udelila porota dve prvé miesta. Jedno z nich Petrovi Gengeľovi z Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, ktorý so svojou prácou Spracovanie a využitie prachov z otryskávania odliatkov odlievaných do bentonitových formovacích zmesí, bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnom kole súťaže EKO 2011. Druhá prvá priečka patrí Martine Dziakovej rovnako z Hutníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a jej projektu Skúsenosti s používaním furánových zmesí v zlievarňach.

V poslednej kategórii, Študenti stredných škôl, zvíťazili Pavel Lehocký a Lukáš Oravec zo Strednej priemyselnej školy dopravnej vo Zvolene, ktorí sa zaoberali využitím opotrebovaných pneumatík na bezpečnostné a ochranné prvky v doprave.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...