Vyhľadávanie:

Náučný chodník Ťahanovským lesom

Náučný chodník Ťahanovským lesom

Tip na víkend

Dnešná vychádzka sa nám naskytá opäť vďaka chvályhodnej aktivite Mestských lesov, ktoré v lesoparku pripravujú pre obyvateľov mesta vzdelávacie a oddychové zóny. Mimoriadne sa hodí napríklad na nedeľné predpoludnie, keď nás mráz alebo sychravé počasie nepustí na dlhšie vychádzky do lesa.

K začiatku náučného chodníka sa dostaneme od zastávky MHD Hanojská chodníkom, ktorý zľava obchádza areál dolnej vodárne. Prvá informačná tabuľa sa nachádza na mieste, kde modrá cyklotrasa odbočuje doľava do lesa a odtiaľ pokračuje aj zeleno-biela značka náučného chodníka.

Na príjemnej prechádzke dlhej asi 2,5 km sa na ôsmich informačných paneloch zoznámime s funkciami lesa a naučíme sa rozoznať dub, buk a hrab aj podľa kôry. Prechádzame okolo pozostatkov strelnice. V lese je veľa drobných romantických jazierok a mokradí. Popri chodníku sú lavičky, posedenia a aj ohniská. Pri piatej zastávke venovanej kvetom a živočíchom sa cyklotrasa oddeľuje a odbočuje doľava. My pokračujeme doprava miernym stúpaním. O chvíľu nás upúta po pravej strane zaujímavý kamenný objekt. Ako si prečítame na nasledovnej tabuli, je to pravdepodobne Zmierovací kríž – má odlomené jedno rameno, je naklonený dopredu s ťažko rozoznateľným reliéfom meča. Z textu sa dozvieme veľa zaujímavého aj z histórie tejto oblasti. Miernym klesaním sa okolo hornej vodárne dostaneme opäť na asfaltovú cestu, na ktorej sme začínali.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...