Vyhľadávanie:

Návrat so zlatom i striebrom

Návrat so zlatom i striebrom

Koksár Milan Ižol úspešný na majstrovstvách sveta v nohejbale

V českom Nymburku sa v poslednom novembrovom týždni konali majstrovstvá sveta v nohejbale. Na šampionáte štartovali družstvá zo šestnástich krajín. Slovenskí reprezentanti si pri nízkej sieti počínali veľmi úspešne, keď získali všetky tri kovy. O dva z nich, a o zisk zlata i striebra sa pričinil aj 23-ročný zamestnanec U. S. Steel Košice Milan Ižol, ktorý pracuje ako zámočník v údržbe VKB 1 divízneho závodu Koksovňa.

Je prvoligovým hráčom DPMK Košice a tento klub si už niekoľko rokov úspešne počína v majstrovskej slovenskej nohejbalovej súťaži. Nohejbalisti DPMK majú na svojom konte množstvo majstrovských titulov, či už v súťažiach jednotlivcov, dvojíc, cross double alebo trojíc. Náš čerstvý majster sveta Milan Ižol získal pre Slovensko so spoluhráčmi Martinom Perunom, Richardom Makarom, Jánom Brutovským a Patrikom Perunom majstrovský titul v trojiciach. Vo finále zdolali najväčšieho konkurenta, domáce Česko.


"Bola to posledná finálová disciplína, do ktorej sme nastupovali s vedomím, že musíme dať do toho všetko. Dovtedy sme boli bez zlata, iba so striebrom a bronzom. Domov sme sa chceli vrátiť aj s najcennejším kovom. Lenže náš finálový súper mal výhodu domáceho prostredia s búrlivou atmosférou, ktorú im pripravili fanúšikovia. Nás to samozrejme prinútilo hrať pod tlakom. Spolu s Makarom a M. Perunom sme odohrali celý zápas bez striedania. Hra sa nám od začiatku darila a bod po bode sme pevne kráčali až k vytúženému titulu," rozhovoril sa M. Ižol, ktorý v predchádzajúcom finálovom súboji v cross double striedal a po zápase sa tešil zo zisku striebornej medaily. "Už v tomto finále sme boli blízko k zlatu, lenže v prvom sete proti Čechom sme nevyužili ani jeden zo šiestich setbalov. Na druhej strane, domáci do čoho kopli, to bol bod. Tento šampionát sme nezačali práve najlepšie. V úvodnej súťaži jednotlivcov nepostúpil Ladislav Stupák ani do semifinále a v dvojiciach bratia Perunovci s Brutovským tiež nečakane prehrali v semifinále. V zápase o bronz potom zdolali Francúzov. Naše reprezentačné mužstvo sa postupne rozohralo a v závere sme získali vytúžený titul majstra sveta," priblížil M. Ižol účinkovanie mužstva Slovenska na svetovom šampionáte v Nymburku.

Náš nohejbalový reprezentant Ižol má doma vo vitríne už niekoľko cenných trofejí za zisk ďalších majstrovských domácich, európskych či svetových titulov a prvenstiev. S nohejbalom začínal ako 11-ročný v žiackom tíme Prometal Šaca. Vtedy bol jeho veľkým vzorom tréner a bývalý reprezentant, majster sveta a Európy, Marián Žigala, ktorého hru s nevšedným záujmom obdivoval. Vo svojich pätnástich rokoch prestúpil v roku 2000 do košického klubu DPMK. Po kvalitnej tréningovej príprave jeho výkon neustále stúpal a v roku 2002 sa presadil na juniorských majstrovstvách sveta v maďarskom meste Szombathely. Tam sa stal juniorským majstrom sveta v kategórii trojíc. V reprezentácii s ním v trojici spolu hrali Brutovský z DPMK Košice a Racík z Hlohovca. Keď prešiel k seniorom, prvý úspech zaregistroval v roku 2005 na Svetovom pohári v Prostějove. Prebojoval sa v kategórii jednotlivcov až do finále, kde zdolal českého reprezentanta Bubňáka. Rád spomína aj na európsky šampionát, ktorý sa vlani po prvý raz konal na Slovensku, v Trenčíne. Aj tam dominoval medzi jednotlivcami a stal sa majstrom Európy. A keďže v uplynulom mesiaci štartoval po prvý raz vo svojej doterajšej kariére na spomínaných seniorských majstrovstvách sveta, splnil sa mu životný sen. Ziskom zlata i striebra má Milan Ižol medailovú zbierku vo svojej vitríne už skompletizovanú.

Po novembrovom svetovom šampionáte sa v prvý decembrový víkend (6. - 7. 12.) uskutočnil v Košiciach 12. ročník Európskeho pohára majstrov. Slovenský majster DPMK Košice (v zložení Martin Perun, Patrik Perun, Ján Brutovský, Milan Ižol, Ladislav Stupák a Marián Žigala), obhajoval minuloročné prvenstvo a počínal si opäť znamenite. Po víťazstve v skupine najprv zdolali nohejbalisti košického dopravného podniku v semifinále maďarského majstra zo Szolnoku 3:0 a potom vo finále vyhrali nad majstrom Česka Sokolom SDS Exmost Modřice tiež 3:0 a získali cennú trofej. Náš Milan Ižol dostával šancu v zápasoch súťaže jednotlivcov, kde sa mu darilo. Víťazstvami nad svojimi súpermi prispel k celkovému prvenstvu svojho tímu, ktorý zostal naďalej na najvyššom stupni klubovej súťaže v Európe.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...