Vyhľadávanie:

Návrat vody do mesta

Návrat vody do mesta

Mestská pláž, umelci a hrajúce sa deti, pokojná atmosféra stretnutí, oddychu a zábavy, ale aj vážne diskusie o budúcnosti mesta. Možnosť vyjadriť svoj občiansky názor na prinavrátenie ramena Hornádu do pôvodného koryta v centre Košíc. To všetko, a omnoho viac, ponúknu obyvateľom i návštevníkom Košíc už túto sobotu 22. júna 2013 od 16. hodiny organizátori ojedinelého projektu, ktorý spojil ľudí z neziskovej organizácie Košice - Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, Tabačky Kulturfabrik, Divadla na Peróne a umeleckej skupiny Kassaboys.

Projekt Návrat vody do mesta nemá doposiaľ v metropole východu obdobu. Na košické pomery nezvyklá spolupráca sa okrem iného vyznačuje faktom, že po prvý raz od spustenia premávky v Mlynskom náhone bude na tejto vyťaženej košickej cestnej komunikácii úplne vylúčená doprava. Širokej verejnosti uvoľní na viac ako 24 hodín priestor od kruhového objazdu pri Jumbe až po Jakabov palác na Mlynskej ulici. Organizátori sa tam spoločne s vystavujúcimi umelcami, hercami, hudobníkmi, tanečníkmi i športovcami pokúsia vytvoriť ilúziu dňa "pri vode". Nebudú chýbať kaviarničky, malé obchodíky, výstavné, diskusné a oddychové zóny. A ak bude priať počasie, ani ležadlá a slnečníky.

"Nie je to iba o umení a zábave. Spojila nás myšlienka, ktorá žije v mysliach Košičanov odvtedy, čo voda "odišla" z centra nášho mesta. O návrate vody do miest hovoria čoraz častejšie architekti, historici, environmentálni aktivisti, ale samozrejme aj my, umelci. Je to celosvetový trend - vracať sa k prírode, ekológii a vytvárať v mestách iné, než iba pešie oddychové zóny. Nedávno nám to prišiel do Košíc povedať aj svetoznámy francúzsky architekt Dominique Perrot," povedala Zuzana Pacáková z neziskovej organizácie EHMK. Pripomenula, že Návrat vody do mesta je jeden z pôvodných stavebných kameňov projektu Interface, vďaka ktorému Košice získali titul EHMK 2013.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...