Vyhľadávanie:

Nemecké ovčiaky pri hodnotení nesklamali

Nemecké ovčiaky pri hodnotení nesklamali

V U. S. Steel Košice - SBS, s.r.o. hodnotenie psov súčasťou systému riadenia kvality

Britney Spears zo Šardonu, alias Arisa, zostala v utorok minulého týždňa doma. Zato jej kamaráti Azor, Argo a ďalší, boli už od skorého rána vzrušení a napätí. Musia sa predviesť v čo najlepšom svetle. Dokázať, že sú schopní služby a že so svojím pánom tvoria zohratý tím. Kým ročnú fúzačku Arisu ešte čakajú hodiny a hodiny výcviku, pokým predstúpi pred rozhodcu, ktorý posúdi jej schopnosti, jej starší kamaráti - nemecké ovčiaky, si napätie skúšok už vyskúšali vlani a tento rok musia dokázať, že sú vo svojej kategórii rovnako dobrí alebo o čosi lepší. Hodnotenie vypovedá aj o schopnostiach ich učiteľov - psovodov, ktorí sa im venujú. Zmocnenec pre kvalitu Róbert Kulik považuje skúšky za dôležitý zdroj informácií o tom, na akej úrovni spĺňa spoločnosť predpísané štandardy, čo kde treba zlepšiť. Skúšky sú súčasťou napĺňania systému riadenia kvality v spoločnosti SBS.

Náročný deň sa začal zavčasu ráno pachovými prácami. Každý z dvanástich psov, ktoré má strážna a hliadková služba vo výkone, hľadali ukrytý predmet podľa pachovej stopy. Psy sa spoliehali na svoj ňufák, psovodi na skúsenosť. A potom prišli na rad cviky poslušnosti, cviky obrany a špeciálne cviky. Kynológ Boris Sinicyn pozná každého psa ako svoju dlaň. Vie, čo môže očakávať od mladých psov a čo od starších, skúsenejších. "Naše psy slúžia priemerne osem rokov," hovorí. "Prostredie, v ktorom sa pohybujú, je pre nich zaťažujúce. Najlepšie ich znášajú nemecké ovčiaky, preto ich máme najviac. Najstarším aktívnym psom našej chovnej stanice je osemročná Aischa VSŽ Metal. Čoskoro ju čaká psí dôchodok. Ten si už užíva náš kedysi jediný rotvajler. Na rozdiel od mnohých iných strážnych služieb, naše psy po ukončení "kariéry" neutrácame, ale dožívajú dôstojne buď vo svojom známom prostredí, alebo si ich zoberie k sebe domov psovod, prípadne ich predáme." Nečudo. Medzi psovodom a psom sa za roky práce vytvorí silnejší vzťah, než iba pracovný.

Pri hodnotení však museli ísť akékoľvek prejavy náklonnosti bokom. Tieto psy musia vedieť chrániť majetok spoločnosti a zdravie zamestnancov. Musia byť aj sociálne, veď sa denne pohybujú medzi zamestnancami. Ich výcvik je iný než výcvik psov, ktoré sa venujú športovej kynológii. Posudzovanie ich schopností mal na starosti veterinár, medzinárodný rozhodca pre výkon psov Peter Kalináč. "U psov, ktorí neboli ešte hodnotení, sme posudzovali, či spĺňajú základné minimum, ktoré musia ovládať. Tie, ktoré už toto minimum spĺňajú, sa uchádzali o postup do vyššej kategórie, ktorou je strážny a hliadkový pes."

Tohto roku z dvanástich psov vyhovelo vyšším kritériám desať psov. Kynológ i psovodi si teda nemôžu sťažovať, ale ako vravia, tým sa nič nekončí, iba pokračuje. Musia ďalej cvičiť, aby získané schopnosti zvierat nielen uchovali, ale ďalej rozvíjali a zlepšovali.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...