Vyhľadávanie:

Nenápadní hrdinovia

Nenápadní hrdinovia

Ocenili bezpríspevkových darcov krvi z Košíc - okolia

     Slovenský Červený kríž ocenil darcov krvi z okresu Košice - okolie na nedávnom slávnostnom stretnutí v sobášnej sieni Miestneho úradu Mestskej časti Košice - Staré mesto. Vo štvrtok 12. novembra popoludní sa tu zišlo viac ako štyridsať bezpríspevkových darcov krvi, aby si prevzali strieborné, zlaté a diamantové plakety MUDr. Jana Janského i najvyššie ocenenie, medailu profesora Kňazovického za najmenej sto odberov krvi.

     Podujatie, na ktorom sa zúčastnili predsedníčka Územného spolku SČK Košice - okolie Viera Sochová, vedúca lekárka Národnej transfúznej služby SR pracovisko Košice Jitka Mačalová i riaditeľka Územného spolku SČK Košice - okolie Helena Kmetzová, sa aj tentoraz nezaobišlo bez železiarov. Im, ale aj všetkým ostatným prítomným darcom, ktorých v nejednom prípade sprevádzala blízka rodina a priatelia, patrili slová úcty organizátorov. V príhovoroch vyzdvihli najmä výnimočnosť a vysoký morálny profil darcov a ich bezhraničnú obetavosť. V dnešnom svete ľahostajnosti, povedala V. Sochová, sú darcovia krvi, títo nenápadní hrdinovia, nádejou pre spolupatričnosť. Za pomoc iným v núdzi im patrí veľké poďakovanie.

     Medzi kolegami z U. S. Steel Košice sme zahliadli Teodora Dringuša z Čečejoviec, s ktorým sme sa pri podobnej príležitosti stretli naposledy v roku 2013, keď si preberal Diamantovú plaketu MUDr. Jana Janského. V tom čase mal za sebou 95 bezpríspevkových odberov a teraz si prišiel už po Kňazovického medailu, ktorá mu prináleží za sto odberov krvi. "Pred týždňom som absolvoval už svoj stoprvý odber," prezradil obrábač kovov z divízneho závodu Mechanika, kde pracuje už tridsiaty štvrtý rok. Ako dodal, odberov má za sebou v skutočnosti o niečo viac, minimálne o štyri, chýbajú mu však o tom záznamy. Nevadí, úžasné je aj to, čo už dosiahol. Prezradíme ešte, že niekoľkokrát daroval aj krvné doštičky. Pokiaľ ide o darcovstvo, stále nepovedal posledné slovo. "Ak budem zdravý, chcem pokračovať," prehlásil v prítomnosti manželky a dcéry. K darcovstvu priviedol aj syna a príkladom bol možno aj pre niektorých mladších kolegov v prevádzke, ktorí tiež týmto spôsobom prejavujú svoju ľudskosť.

     Dodajme už len, že druhým z dvojice najvyššie ocenených bol Jozef Hudák zo Sene, o ktorom až neskôr vysvitlo, že aj on má niečo spoločné s našou firmou. Až do roku 2008 tu totiž pracoval ako protiplynový technik v Závodnom hasičskom útvare. Profesii sa venuje aj v súčasnosti, pôsobí ako hasič - operačný dôstojník, ale už mimo U. S. Steel Košice. Krv daroval od roku 1977 stokrát.

     Štefan Recsky z Turne nad Bodvou odchádzal zo stretnutia so Zlatou medailou MUDr. Jana Janského za štyridsať bezpríspevkových odberov krvi. "Začiatky darcovstva sú u mňa, podobne ako u mnohých mužov, ktorí sme ešte povinne absolvovali základnú vojenskú prezenčnú službu, spojené práve s týmto obdobím. Po krátkej pauze som sa k darcovstvu niekedy v osemdesiatych rokoch vrátil. A už som neprestal. Z toho, že pomáham, mám dobrý pocit, veď krv je už pomaly vzácnosť," konštatoval rušňovodič divízneho závodu Doprava. Prezradil tiež, že viacnásobnou darkyňou je aj jeho manželka, ktorú delí od zlatej medaily doktora Janského už iba jeden odber.

     Mnohonásobné darkyne krvi sú aj medzi železiarkami. Jednou z nich je aj Monika Bartóková z divízneho závodu Oceliareň, ktorá si na slávnostnom stretnutí prevzala Zlatú medailu MUDr. J. Janského. Ženám ju udeľujú za tridsať bezpríspevkových odberov krvi. "K darcom krvi som sa pridala ešte na mojom bývalom pracovisku v rúrovni, kde som po škole začínala. Odbery sa v tom čase organizovali hromadne a ja som to tiež chcela skúsiť. Odvtedy chodievam darovať krv pravidelne," dozvedeli sme sa od sympatickej Ždanianky. "Teší ma, že v mojich šľapajach kráča aj starší syn, ktorý sa pridal k darcom v poslednom ročníku strednej školy," dodala hrdá mama.

     Príjemné stretnutie oživili krátkym hudobným programom žiaci ZŠ v Budimíre.

Ďalšie články

Spoločné vyhlásenie

Po stretnutí zástupcov vlády SR a vedúci predstaviteľov spoločnosti Nippon Steel Corporation / U. S. Steel Košice 9.2. 2024.

Zásady ochrany osobných údajov

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky. Viac info...